Žitkovci- Prednovoletno srečanje v Spominskem parku prijateljstva

Kot vsako leto pred novih letom so se tudi letos krajani vasi Žitkovcev in Bödeháza, ter številni gostje iz različnih krajev iz Slovenije in Madžarske, srečali na meji. Na srečanje je približno štiristo pohodnikov pripešačilo od Vaškega doma Žitkovci in nato čez žitkovske gorice ter naprej ob mejnih kamnih do Spominskega parka. Kot je navada so se skupaj z župani sosednjih občin okrepčali in nazdravili prihajajočemu letu.

Prednovoletna srečanja se odvijajo ob spomeniku, ki je bil postavljen maja 2004. Kot nadgradnja tega druženja, sodelovanja na obeh straneh meje se je 10. maja 2014 odprl Park prijateljstva na tej meji. Na tem območju so postavljene zapore za tanke ter drevo stražarjev, kot spomin na nekdanjo mejo – železno zaveso. Iz žice, najdene v gozdu, je nastala skulptura, poimenovana »brezmejna ptica«. Na obeh straneh meje so postavljena počivališča ter mesto za piknike, kjer se krajani obeh vasi redno srečujejo ob raznih priložnostih.

Adventura 2019- Kolesarjenje po Hetešu

Ob tej priložnosti je osem hrabirih kolesarjev gnalo svoja pedala v iztekajočem letu, tokrat po Hetešu. V neprijaznem vetru in nizkih temperaturah so štartali izpred KC Murania in naprej po novi kolesarski stezi od Avtobusnega postajališča. Škoda, da ni dokončana, kot je bila načrtovana, torej ob stari strugi Kobiljanskega potoka vse do Dolge vasi. Po načrtih so vozili preko nekdajega mejnega prehoda Dolga vas in nadaljevali po Hetiških vaseh Resznek in Nemesnép, kjer so preko Kobilja ponovno prikolesarili v Slovenijo. Nadaljevali so po Kobiljskem gozdu do Parka prijateljstva pri Žitkovcih, kjer je potekalo tradicionalno srečanje prebivalcev, ki živijo na obeh straneh nekoč zastražene meje. Po druženju in zdravici so nadaljevali s kolesarjenjem po Madžarski strani do Gáborjánháze in naprej preko Rèdicsa do  cilja v Čentibo. Za njimi je bilo dobrih 52 kilometrov vožnje po ledenem severnem vetru. Nekaj postankov za “tankanje” v lokalnih gostilnah je kolesarjem dalo novih moči za kolesarjenje v zares slabih pogojih. Toda na koncu so se vsi strinjali, da je bilo super in se pogovorili o naslednjih kolesarskih turah v organizaciji Turističenga društva Palinka iz Čentibe.

Fotografije

 

Foto: Laszlo Ligeti in FB Mesés Hetés.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1137″ gal_title=”Žitkovci kocitas 2019″]

 

.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja