Zgodba Judit in njene Zale

Zadnjih nekaj dni smo lahko na socialnem omrežju Facebook zasledili zgodbo s fotografijami družine iz Radmožancev. Odločili smo se, da jih tudi mi obiščemo v imenu našega portala. Najavil sem se po telefonu gospe Judit, ki jo sicer tudi osebno poznam. Judit je rekla, da lahko pridem in mi bo zaupala stisko v kateri se nahajata s hčerko.
Ker vem, da so v zapisih na Facebooku dobre ljudi naprošali, da jima lahko pomagajo tudi z osnovnimi higienskimi potrebščinami, morda s hrano za živali, sem tudi sam stopil v Lidl, kjer sem opravil nakup teh stvari ter sedel v avto in se odpeljal v Radmožance.

Zapeljal sem se v smer, ki vodi k Marijinem drevesu v bližnji gozd, navigacija mi je pokazala, da je potrebno zaviti desno v slepo ulico, v kateri je zadnja po vrsti ravno hiša, ki sem jo iskal.
Po parkiranem avtu Ljutomerskih tablic sem vedel, da je še nekdo tukaj z istimi nameni, kot jaz. Vmes sem fotografiral zunanjost hiše, ki na pogled ne kaže podobe, ki sem jo pričakoval, razen, ko pogledam na streho. Videti je, da je kritina v zelo slabem stanju in je bila za silo pokrpana, a žal to ni kaj dosti pomagalo.
Ko se obisk Ljutomerčank konča, me Judit prijazno povabi v svoj dom.
Ko mi pove, da ju zadnje dni obiskuje precej ljudi, ki prinašajo pomoč v obliki, kot sem jo danes tudi jaz, se zapleteva v pogovor.
‘Najina nesreča se je začela leta 2017, ko je mož storil samomor. Ostala sem sama z devetletno Zalo,’ nam je zaupala Judit.
Da je bila nesreča še večja, so za možem ostali dolgovi, ki jih je podedovala, polovico njegove hiše so kar zarubili.

Tega leta je dobila enkratno denarno pomoč za nakup drv. Streha hiše je bila že takrat v slabem stanju, položaj se je samo slabšal, kljub temu, da so jim sosedje, ki so ravno takrat zamenjali kritino, odsluženo podarili. Nekako so s tem streho za silo rešili. A ne za dolgo, saj je tudi ta kritina odslužila svoje. Rešitev je videla v bančnem posojilu, a je pokojnina, ki jo dobiva po možu, prenizka in ne izpolnjuje pogojev, potrebnih za pridobitev posojila. Iz denarja, ki ga ima mesečno na voljo za položnice in hrano ne ostane nič za popravilo hiše. Napotila se je tudi po pomoč na Center za socialno delo, kjer so se strinjali, da je hiša v slabem stanju, a rešitve niso imeli. Judit se je obrnila tudi na Občino Lendava s prošnjo, da bi ji dali v uporabo kakšno starejšo hišo v vasi, ki je v lasti Občine. Žal so vse hiše v podobnem stanju, kot njena. Lahko bi ji sicer dali stanovanje v katerem od stanovanjskih blokov v Lendavi, ampak si tja ne želi, saj ima doma svoje živali, za katere mora skrbeti. V bloku nikoli ni živela in ne ve kako bi se tam počutila.

Prijateljica ji je svetovala, da poskusijo na družabnem omrežju, saj je tam že bilo veliko podobnih zgodb. Sprva tega ni želela, saj jo je bilo sram, obenem pa jo je skrbelo, kako se bodo na to odzvali sosedje, znanci in prijatelji. Po daljšem premisleku se je odločila, da pove svojo zgodbo.
Judit mi je zaupala, da se ji je že oglasil obrtnik iz Slovenije, ki bi nase prevzel prenovo hiše. Ta se bo oglasil pri njej to nedeljo, da bi si ogledal stanje in ocenil, kaj bi bilo potrebno prenoviti.
Jaz sem ob ogledu hiše ugotovil, da je hiša tako vlažna, da jo bo težko sanirati, zadnjo besedo pa bodo imeli mojstri, ki se na te reči spoznajo.
Vsi mi pa lahko še vedno pomagamo, naj si bo to kakšna hrana za živali ali čokoladica za Zalo.
Vsaka malenkost je dobrodošla in s skupnimi močmi lahko solze obupa spremenimo v solze sreče.

V.H

Pomagate lahko tudi z denarnimi prispevki.

Vsi, ki si želite pomagati Judit in Zali Bukovec iz Radmožancev, vas prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za Vido in Zalo, sklicna številka 7222. Odslej lahko pomagate tudi s SMS-donacijami. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov. Vida Judit Bukovec, Radmožanci 75, 9223 Dobrovnik.

[Best_Wordpress_Gallery id=”840″ gal_title=”Judit in Zala”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja