Zelena luč za Kulturno-izobraževalni center v Lendavi

Občina Lendava je v letu 2016 odkupila nekdanjo blagovnico z namenom, da zgradbo prenovi v sodoben kulturno – izobraževalni center in knjižnico. Načrt prenove je pripravljen, sledi še program financiranja in priprava razpisov za izvajalce del. O slednjem se bo odločal na novo sestavljen občinski svet.

Občina Lendava želi v okviru priprav na Evropsko prestolnico kulture 2025 več vlagati v središče mesta. Med temi projekti je najbližja realizaciji obnova nekdanje blagovnice. Ocenjena vrednost investicije je približno štiri milijone evrov, datum zaključka pa leto 2020. Idejno rešitev je izdelalo podjetje Arhitektura iz Maribora, za načrte pa je bilo treba odšteti 160 tisoč evrov. Načrti so bil javnosti predstavljeni letos že dvakrat in sicer v Gledališki in koncerti dvorani v okviru predstavitve investicij v Lendavi do leta 2025, ter na letošnjem Bogračfestu.

Vse dosedanje postopke pri tej naložbi je potrdil občinski svet, kljub temu pa še vedno obstajajo pomisleki, kot se je izkazalo na zadnjem občinskem svetu. Svetnik Ivan Koncut je izrazil svoje pomisleke glede pomanjkanja preglednosti in obsežnosti gradiva, višine stroškov vlaganja kot tudi to, da se je o projektu razpravljalo v predvolilnem obdobju. Občinski svet pripombe ni sprejel, kar pomeni, da je gradbeni odbor dobil zeleno luč za nadaljevanje svojega dela.

Peter Gabrijelčič iz Biroja Arhitektura je občinskim svetnikom nato predstavil zamisel, da načrt za prenovo ne bi vključeval le obnove stavbe, temveč tudi energetsko sanacijo in funkcionalno ter estetsko preoblikovanje. Objekt ima tri etaže, v pritličju naj bi dobila svoje prostore knjižnica, ki bo imela dva vhoda, enega s Spodnje ulice in enega z Glavne ulice. Tako bodo v prihodnje v središču mesta, kulturne, izobraževalne in promocijske vsebine.
V pritličju objekta bo na voljo konferenčna dvorana z 200 sedeži, ki bo primerna za organizacijo raznih dogodkov. Svoje prostore bo tukaj dobila tudi Ljudska univerza, ki bo nadaljevala svoje dosedanje delo in aktivnosti ter jih še dodatno razširila. Streho bodo prenovili ter na njej zgradili panoramsko teraso z restavracijo. En del fasade zgradbe iz valovite, rdeče pločevine bo nadomestil sodoben omet. Glavna privlačnost prenovljene zgradbe pa bo steklena fasada, ki bo omogočila, da bo naravna svetloba pronicala globoko v prostor. Lendavska občina je za naložbo v letošnjem proračunu predvidela en milijon evrov.
Svetnik Ivan Koncut je na občinskem svetu izrazil mnenje, da stavba, kakršno imajo v načrtu, ne sodi v staro mestno jedro. Strokovna mnenja, da so takšne socialistične stavbe v mnogih državah sedaj že zaščitene, ga niso prepričale.

Župan Anton Balažek je občinskim svetnikom povedal, da bo prva naloga novega občinskega sveta zaključiti prvo fazo projekta in začeti postopke prijave na državni javni razpis za pridobivanje sredstev za energetsko sanacijo. Ko bo projektna dokumentacija urejena, bodo lahko začeli z izvajanjem del. Župan Balažek je prepričan, da lahko Občina Lendava za to investicijo zagotovi potrebna finančna sredstva.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”617″ gal_title=”Zelena luč za Kulturno-izobraževalni center v Lendavi”]

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja