Zelena luč za fracking v Lendavi?

Država daje zeleno luč za izkoriščanje plina v Petišovcih?

Britansko podjetje Ascent Resources naj bi po poročanju spletnega portala Siol.net pridobilo dovoljenje za črpanje plina v Pomurju, natančneje v Petišovcih.

Kljub nasprotovanju lokalnih skupnosti in okoljevarstvenikov, ki že leta in leta opozarjajo na škodljive posledice, ki ga ima črpanje plina s hidravličnim drobljenjem, naj bi britansko podjetje Ascent Resources doseglo napredek v pogajanjih z ARSO, saj pričakujejo, da bodo kmalu pridobili vsa potrebna dovoljenja za črpanje plina in čiščenje surovega zemeljskega plina ter ločevanje nafte.
V medijih je bilo v zadnjih nekaj dneh prelitega veliko črnila o tem, da naj bi podjetje Ascent Resources okoljevarstveno dovoljenje pridobilo s pritiski na ARSO in s pomočjo lobističnih akcij, ki naj bi ga izvajali predstavniki podjetja.
Po poročanju portala Siol, naj bi imelo podjetje Ascent Resources zagotovljeno pravico do 75 odstotkov prihodkov, ustvarjenih s črpanjem plina v Petišovcih.

Hidravlično drobljenje ali hidravlična stimulacija?

Povsod, kjer zemeljski plin pridobivajo s hidravličnim drobljenjem oziroma frakturiranjem skrilavcev velikega obsega s horizontalnimi vrtinami, tako imenovanim frackingom, ki ga izvajajo v ZDA in sproža velike razprave tudi v Evropi, okoljevarstveniki opozarjajo na škodljive učinke tovrstnega postopka, v Franciji, Nemčiji, na Danskem ter Škotskem pa so ga celo prepovedali.
Slovensko-britanski partnerji poudarjajo, da pridobivanje plina v Petišovcih naj ne bi onesnaževalo okolja, saj gre pri nas za tako imenovano hidravlično stimulacijo oziroma obdelavo peščenjakov majhnega obsega, ki ga naj ne bi smeli enačiti s hidravlično obdelavo oziroma frackingom.

Preučevanje morebitnih okoljskih vplivov vrtanja, zlasti uporabe tehnike hidravličnega lomljenja, se je izkazalo za posebno zahtevno zaradi številnih neznanih dejavnikov in splošnega pomanjkanja dogovora med znanstveniki.

Običajno je vir financiranja tovrstnih študij, ki dokazujejo neškodljivost tovrstnega pridobivanja plina osrednja točka polemike.
Že večkrat so bile izražene skrbi glede raziskav, ki jih financirajo fundacije in korporacije, pa tudi okoljevarstvene organizacije, ki so bile zapletene v škandale v zvezi s prikrivanjem in spreminjanjem končnih rezultatov raziskav.
Med drugim v ljudeh vzbuja nezaupanje tudi korporativni pritisk na vlade in morebitne cenzure končnih izsledkov analiz.
Koristi od energetskega bogastva pod površjem bomo imeli šele, ko se bodo tako politiki kot znanstveniki resno lotili reševanja spornih vprašanj in upoštevali skrbi glede kratkotrajnih nevarnosti hidravličnega loma ter se sistematično in resno lotili preučevanja dolgoročnih posledic, zlasti pa vpliva na človekovo zdravje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja