Zaključek kolesarske sezone s Turističnim društvom Palinka

Če pogledamo na koledar vidimo, da se kolesarska sezona počasi zaključuje, če pa gledamo le vreme, še ni vsega konec. Vrhunski pogoji in temperature, ki smo jih deležni v teh dneh, še vedno vabijo na kolo. Zatorej, dokler uradno še čakamo na dan, ko bomo svoje dvokolesne konjičke dokončno očistili, poservisirali, podmazali in pospravili na toplo, so v Turističnem društvu Palinka organizirali zaključno kolesarsko turo. Tokrat se je kolesarilo v kljun slovenske kokoši, v Mursko šumo. Če pogledamo na zemljevid Slovenije je tam kljun, katerega le redki poznajo. 

Murska šuma je svojevrsten gozd, ki se razprostira ob slovensko-hrvaško-madžarski meji, južno od krajev Pince Marof in Benica, ob sotočju Ledave in Mure, na površini 361 ha. Predstavlja edinstveno naravno gozdnato krajino ob reki Muri, kjer na mnogih delih človek še ni posegel v naravo. Murska šuma je nižinski poplavni gozd, drevesne vrste, ki v njem rasejo, so predvsem listavci. V Murski šumi je veliko ptičjih vrst, zato je to območje ornitološko eno najpomembnejših v Sloveniji. Del Murske šume se je do danes ohranil kot pragozd. Obisk le-tega je posebno čaroben spomladi, ko so tla prekrita s cvetovi malega zvončka in drugih znanilk pomladi.

Po štirih uspešnih kolesarskih turah v izvedbi TD Palinka je sledila še zadnja, ki je veljala za uraden zaključek tako imenovanega turističnega kolesarjenja. Na objavo ture se je odzvalo šestnajt kolesarjev, med njimi so bili že stari znanci, ki so se že večkrat udeležili vodenega, oziroma turističnega kolesarjenja. Kaj sploh je turistično kolesarjenje?

Gre za vodene kolesarske ture na območju Lendave in okoliških krajev, ki nudijo izjemne kolesarke poti, poleg samega kolesarjenja po čudoviti pokrajini, med vinorodnimi griči, bujnimi zelenimi gozdovi in ob reki Muri, nudijo še opise in zgodbe, ki se navezujejo na turo. Vse skupaj se zaključuje z lokalno kulinariko.

Ponavadi se je tura po Murski šumi pričela na brežini reke Ledave pri Benici in je potekala do nulte točke, ki označuje tromejo med Slovenijo, Madžarsko in Hrvaško. A žal za nasip Ledave več noben ne skrbi, da bi ta obmejni pas kosili, kot so leta prej. Sedaj je tu taka džungla, da pohodništvo in kolesarjenje ni več možno, škoda!

Ob vstopu v Mursko šumo nas takoj očara mogočen listnani pragozd skozi katerega je speljanih kar nekaj odličnih gramoznih cest, kjer lahko na več mestih zavijemo na levo in se znajdemo ob reki Muri. Ob Muri so zelo lepi kraji za počitek in popolni odklop. Občasno naletimo na table, ki označujejo državno mejo SLO-HR. Ker ta del meje skorajda Hrvatje ne nadzorujejo, saj bi za to morali prečkati reko Muro, večjih težav ni za pričakovati, dobro pa je imeti s seboj osebni dokument.

Po skoraj desetih kilometrih gozdnega kolesarjenja pridemo na skrbno obdelana polja, kjer ekološko kmetuje domačin, poleg tega še na prostem in z električnim pastirjem zavarovno goji bivole in avtohtono Madžarsko belo govedo. Pred ograjo, ki varuje živino, so kolesarji zavili levo do največje mrtvice v tem območju, Muriše oziroma Szentkirályi, po kateri domačini imenujejo to mrtvico.

Mrtvice reke Mure so jezerca, ki so z leti izgubila povezavo z matično reko, so mrtvi rečni rokavi, ki so s svojo umirjenostjo nasprotje silovitega rečnega vodotoka. Zaradi biotske pestrosti, bogatega rastlinskega in živalskega sveta so edinstveni naravni biseri naše dežele. Med najlepše mrtvice v Sloveniji gotovo spada Muriša, ki se nahaja v neposredni bližini Murske šume. Gosti številne rastlinske in živalske vrste, ki jih obiskovalec lahko občuduje skozi vse leto, je pa tudi odličen kraj za ribolov. Posebno lep je pomladanski in poletni čas, ko mrtvice obiščejo številne ptice, ali pa čas, ko zacvetijo lokvanji. Pozimi mrtvice in jezera zamrznejo skoraj do dna, vendar vodne živali v njih kljub temu preživijo.

Mrtvica reke Mure- Muriša- Szentkirályi

Po fotografiranju in uživanju v čudiviti naravi je sledila vožnja mimo živine, ki se sploh ne zmeni za kolesarje. Čudovite poljske poti, razgledi, svež zrak, neokrnjena narava in lep sončen dan ter dobra volja je kolesarje gnala do  cilja, do nulte točke. Tako so si udeležnci sobotne ture privoščili tudi malo avanturizma in so se odpravili še dlje, do izliva reka Ledave in Velike Krke, ki se še nekoliko nižje skupaj zlijeta v mogočno Muro. Zahvaljujoč Googlu, ni bilo težko priti tudi do tja, le zadnjih 50 metrov je bilo potrebno pešačiti v visoki džungli. In splačalo se je, prišli so do samega špica, kjer je že reka Mura izprala brežino in si utrla pot do Velike Krke. Pogled na mogočno delo narave je bil izjemen.

Tam kjer se počasi Velika Krka prične zlivati z mogočno Muro

Po obveznem fotografiranju je sledil prvotni cilj, nulta točka. Spet s pomočjo navigatorke obrnejo nazaj do Ledave. Res, da so malo zgrešili, a volja je bila močnejša in so se zaradi visoke trave ob brežini Ledave, do nulte točke odpravili peš, le 500 metrov do tja je za kolesarje bil mačji kašelj. Padla je tudi šala, da je to že duatlon, le plavati je še potrebno in bo triatlon. Končno cilj, nulta točka!

Nulta točka Slovenije!

Obvezno fotografiranje in pot nazaj, po poljskih poteh, barviti stepi, izjemni neokrnjeni naravi in svežem zraku, ki je dodobra napolnil pljuča kolesarjev in obenem izsušil grla. Ker je še do prve gostilne kar precej kilometrov se poženejo kolesa, kar do Madžarske, do Tornyiszentmiklósa, kjer je v bližnji okrepčevalnici pijača na pol cene, kot pri nas, dovolj velik razlog za še nekaj kilometrov več. Sledi pot do Čentibe, kje je čakala pogostitev, toda spet po obvozni poti čez Dolino, po eni najhujši vzpetini čez Tamaškut, do kleti neumornega kolesarja Jožeka, ki je počastil ekipo s svojim odličnim moštom, ki je tik pred tem, da postane vino. Želodci so že krulili in do malice je bil potreben še spust do čentibskega vaškega doma. 

Deset literni lonec graha po mehiško je bil  hitro prazen in ker je Čentiba poznana po retaših so le-ti bili tudi na mizi. Bogato nadevani z jabolki so vsem teknili. Po druženju in dogovoru o naslednji sezoni je sledilo še sklepno fotografiranje in pozdrav do naslednjega leta, ter dogovor, da se še prej vidimo na zimskem pohodu.

Zemljevid in trasa ture po Murski šumi.

Foto: Dušan Dundek

Bededilo: Viktor Hranilović

[Best_Wordpress_Gallery id=”1062″ gal_title=”Murska šuma 2019 TDP”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja