Zakaj se štorklje več ne vračajo v Dolnji Lakoš?

Štorklje so ptice selivke in se v drugi polovici avgusta zberejo v večje jate in odletijo v podsaharsko Afriko, vrnejo pa se že konec marca ali prve dni aprila.

Marca so se začele v Slovenijo vračati bele štorklje, ki začno kmalu po prihodu gnezdit.

Vaščani Dolnjega Lakoša so zadnjih nekaj dni že pogledovali v nebo in se spraševali, kdaj bo priletela tudi k njim, sa je že čas za njeno vrnitev. Upali so, da bodo v svojem kraju zopet imeli čast na bližnjem elektro drogu gostiti družino štorkelj, kot vsa leta nazaj. Že drugo leto zapored se štorklja vrne k svojemu gnezdu, a tu žal ne ostane.

Razlog, zakaj se v to gnezdo več ne vrača štorklja, poznajo vaščani Dolnjega Lakoša. Ko smo dobili klic, da je staro gnezdo ob hiši Žoldoševih v slabem stanju smo se odpravili na teren. Tako nam gospodar pove naslednje:

Gnezdo je v tako slabem stanju, da si ga štorklja več sama ne more zgraditi. Priletela je že večkrat in začela s prinašanjem vej, a je na koncu obupala. 

Poglejte in videli boste, da je gnezdo uničeno od vode in razpada. Ni čudno, da štorklja ne ostane tukaj. Poklical sem že na več telefonskih številk in se vsi izgovarjajo, da to ni njihova skrb. Tudi delavci elektro podjetja so bili tukaj, ti so z dvižno košaro samo preverili gnezdo in šli. Od takrat se ni zgodilo nič. 

Gnezdo v naši občini je eno izmed maloštevilnih gnezd bele štorklje in bi po našem mnenju za njih morali poskrbeti na lokalni ravni. V Sloveniji je bela štorklja zaščitena in uvrščena med močno ogrožene živalske vrste. Zaščitena so tudi njena gnezda.

Zato pozivamo ljudi dobre volje, da se povežejo in s pomočjo lendavskih gasilcev pomagajo in omogočijo vrnitev teh čudovitih bitij v domače gnezdo.

Rek pravi, da štorklje nosijo otroke in da so prinašalke sreče ter blaginje. Upamo, da bodo srečo in blaginjo ter seveda veliko otrok, prinesle tudi vaščanom Lakoša.

Štorklje so se že od nekdaj redno vračale v Dolnji Lakoš.

Sem si štorklje več ne želijo.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja