Vrhunska plesno – glasbena produkcija na lendavskem letnem odru

V četrtek 26. avgusta je na poletnem odru gledališke in koncertne dvorane Lendava nastopil Madžarski narodni plesni ansambel iz Budimpešte, ki je pred številno publiko navdušil z ljudskimi plesi iz Madžarske in sosednjih držav.

Ples brez meja v letu Narodne Pripadnosti

Madžarski narodni plesni ansambel iz Budimpešte je bil ustanovljen leta 1951, danes je pa eden izmed najbolj znanih nosilk madžarskih vrednot tako v Karpatskem bazenu, kakor po svetu. Folklorno-plesna skupina, ki izhaja iz tradicije, želi z današnjimi vzorci in plesnimi koraki približati to zvrst umetnosti vsakdanjemu človeku.

Od leta 2001 je skupina del Ustanove tako imenovane Hiše tradicij iz Budimpešte.Vodja skupine je Gabor Mihaly, umetniški vodja je pa znani glasbenik Istvan Pal, Szalonna.

Plesno-folklorna skupina že več kot dest let sistematično zbira ljudska izročila na področju plesa in glasbe, tudi izven Madžarske, tudi pri svoji manjšini v Karpatskem bazenu ter poskuša to postaviti na oder. Ustvarja take plesno glasbene antologije, kjer so poleg madžarskih vrednot prisotne tudi vrednote drugih narodov, se pravi tistih, s kateimi madžarske skupnosti živijo. To počnejo v duhu Svetega Štefana, prvega madžarskega kralja, ki je že pred tisoč leti spoznal, da sta večjezičnost in večkulturnost vrednoti, ampak le tako, če svojo lastno kulturo in jezik obdržiš, razvijaš.

V predstavi smo lahko videli tisočobrazno Vojvodino preko ljudskih plesov: Madžare, Srbe, Hrvate, Rusine, Slovene, Romune, Rome. Spoznali smo del njihove tradicionalne kulture v plesu in glasbi. Ta posebna kulturna vrednota iz srednje-evropskega območja v sebi nosi raznolikost, balkanski duh.

Včerajšnjo plesno-glasbeno produkcijo so organizirali Zavod za kulturo madžarske narodnosti Lendava, Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, madžarska vlada in madžarsko ministrstvo za kulturo. Dan prej je bila predstava izvedena še v Domanjševcih, v organizaciji Madžarske narodne samoupravne skupnosti občine Šalovci.

 

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”1263″ gal_title=”Délvidék”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja