Volt egyszer egy Tündérkert Kapornakon

A régi, őshonos gyümölcsfák napjainkban már csak nagyon ritka helyen bukkannak fel, mondhatni, szinte kivesztek, hiszen felváltották őket a korszerű oltványok.Valamikor régen a muravidéki porták mellett nem hiányozhatott a gyümölcsös. Legtöbbet a Dombvidéken tartottak számon. Sajnos, napjainkban ott is csak elvetve találkozunk egy-egy öreg gyümölcsfával.
A magas növésű öreg óriások, mint a körte és a cseresznye, a hagyományos tájarculat utolsó tanúi, mely napról napra ritkábban fordul elő.
E változásnak több oka is van. Az egyik az, hogy a 2. világháborút követően megnőtt az amerikai mintára telepített ültetvények iránti igény, így a lassú növésű, terebélyes gyümölcsfák elveszítették értéküket.
Napjainkban tudatosult az emberekben az a tény, hogy egy ősi gyümölcsfa óriási kincs lehet. Ennek követendő példája a domvidéki Kapornak, Tájház melletti gyümölcsös, amelyben 46 ősi gyümölcsfa talált otthonra.
Egy lépéssel többet tettek, hiszen a Tündérkertnek elnevezett gyümölcsös valójában az ősi, feledésbe merült fajták megmentője, menedéke. E példás terv megálmodói és kivitelezői a hazaiak és a Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség.
De vajon mi történhetett a Tündérkerttel? Már messziről észrevehető, hogy elhagyta a gazdája. Magas benne a fű, megrongált táblák, kopott feliratok, elvadult gyümölcsfák, sőt, egy kidőlt cseresznyefa fogadja a betérőket.
Szinte hihetetlen, hogy milyen rövid időn belül semmisül meg valami, ha az ember nem gondoskodik róla.
Májusi látogatásunk során a kert szomorú látványt nyújtott. Pedig a tőszomszédságában lévő Tájház udvara gondozva volt. Mellette pedig a bozót…
Mennyi befektetett munka veszhet kárba, amelynek gyümölcse e kert lett! A kert, mely arra hivatott, hogy ősi gyümölcsfáinkat átmentse az utókor részére. Reménykedünk benne, hogy van valaki, aki megakadályozza a Tündérkert vesztét, hiszen a Tájház mellett ez is vonzó lehet az utókor és az ide látogatók részére.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja