VLADO SOFRONIEVSKI: Fotografija – moja druga ljubezen

Dobrodošli, gospod Vlado.

Če je v preteklosti Prekmurje veljalo za slabše razvito pokrajino in je veliko Prekmurcev moralo v svet, je danes tega manj. Ta pokrajina se je zelo spremenila, na bolje. Danes v Prekmurju in v Lendavi beležimo priseljevaje. Veliko ljudi ima vikende in so tukaj ob koncu tedna ali med prazniki, nekateri se tukaj nastanijo za stalno. Bodisi živijo v gričevnatem delu našega mesta, na vasi ali v samem mestu. Tako so se v Lendavo v zadnjih desetletjih priselili Gorenjci, Primorci, Štajerci in ostali. Tukaj najdejo mir in lepote, ki ji mogoče mi domačini niti več ne prepoznamo.
Danes imamo to čast, da na našem portalu predstavimo nekoga, ki nekoliko odstopa od povprečja in smo mnenja, da ga moramo predstaviti.
VLADO SOFRONIEVSKI je izvrsten fotograf, čigar fotografije nas ne pustijo ravnodušnih.
To je bil razlog za pogovor z njim.
Besedo smo mu kar prepustili in pove nam naslednje:

Vlado Sofronievski – prihajam iz Gorenjske, natančneje iz Kranja. S soprogo Marijo, sva rada zahajala na Goričko kjer ima žena korenine po starših. Vedno sem se navduševal nad prijaznostjo Prekmurcev in prav to me je vzpodbudilo, da sem ženi govoril: »ko bova šla pa v pokoj, greva v Prekmurje!«

O fotografiji nisem imel pojma! V svet fotografije sem vstopil relativno pozno. Februarja 2016 sem obiskal začetniški in kasneje še nadaljevalni tečaj fotografije. Niti slučajno nisem slutil, da me bo tako prevzela. Znanje sem nenehno nadgrajeval. Dan za dnem sem se bogatil z novimi fotografskimi rešitvami. S časom sem razumel, kako opazovati svet s fotografskega vidika, kako ujeti svetlobo kot bistveni element pri ustvarjanju. Fotografije jasno odražajo razpoloženje in čustva.
»Fotografija je zame najiskrenejši način izražanja samega sebe.«

Tako kot mnogi, sem si jo v začetku predstavljal tudi sam:
“Zmotno je prepričanje, da je za dobro fotografijo potreben dober fotoaparat. Dobra fotografija nastane v naši glavi, fotoaparat pa je samo podaljšek naših razmišljanj, znanja in izkušenj.” — Arne Hodalič

V fotografski objektiv rad ujamem motive iz pokrajine in ulice. Še najraje pa fotografiram naravo in živali. Kamorkoli pridem, se nekaj dogaja in takoj najdem priložnost za fotografiranje. Energija, vztrajnost in požrtvovalnost me ženeta, da iščem motive tudi v neprijaznih okoliščinah kot so mraz in megla, kar je bilo nagrajeno s fotografijami, ki jih občudujejo tudi v tujini. Med drugim so se moje fotografije znašle tudi na prestižnem Fotografskem portalu 1X.
Fotografija je moja druga ljubezen – (prva je moja družina). Je moj način življenja in v njej res uživam. Fotoaparat me spremlja povsod. Povsod najdem navdih. Dobra fotografija je rezultat napornega dela, vseživljenjskega učenja in raziskovanje nekaj novega, še ne prikazanega.
Pri fotografiji me navdušuje, da jo lahko vsak doživlja na svoj način. Zaradi različnih zornih kotov je privlačna in zanimiva, je pa nemogoče, da bi bile vse fotografije všeč vsem.

Cvet božičnega kaktusa
Družinski prepir
Face to face
Jamnik FDJP
Ku ku
Metulj – simbol lepote in neskončnosti
Portret Sara – Pin up
Prebujanje jutra
Ptičar Maj
Soline
Stolp Vinarium – 2019
Sv.Horjul
Sv.Tomaž 9

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja