Visoka cena vrtca v Lendavi razburja starše

Predšolska vzgoja je v Sloveniji organizirana v javnih in zasebnih vrtcih, kar staršem omogoča svobodno izbiro vzgojno-izobraževalnih programov v skladu z njihovimi osebnimi nazori. Namenjena je otrokom od enajstega meseca starosti do obveznega vstopa v osnovno šolo. Vpis otroka v vrtec ni obvezen, odločitev o tem sprejmejo starši sami. 

Zaradi dviga plač v javnem sektorju so se skoraj povsod po Sloveniji zvišale cene vrtcev. Tudi v vrtcu Lendava. Starši so pred kratkim dobili višje položnice. Cene programov po uskladitvi ustanovitelja z Vrtcem Lendava s sklepom določi Občinski svet Občine Lendava. Od 1. marca 2019 veljajo cene, določene s Sklepom o sprejemu predloga novih cen programov Vrtca Lendava.

V oddelku 1. starostnega obdobja je bila pred podražitviji cena 486,24 evra, po novem pa bo tako znašala devet odstotkov več, in sicer 530,84 evra. V oddelku 2. starostnega obdobja se cena ni spremenila, in je 376,78 evra. Najbolj pa se je zvišala cena kombiniranega oddelka. Stara cena je bila 390,46 evra, po novem  pa bo znašala 442,55 evra, kar predsatavlja trinajst odstotno podražitev. Tako je cena v lendavskem vrtcu najvišja v pokrajini in sicer za dobrih 90 evrov več, kot v Murski Soboti.

Starši sicer lahko uveljavljajo pravico do znižanega plačila vrtca. Enotno vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev oddajo pri krajevno pristojnem centru za socialno delo. Glede na ugotovljen dohodkovni razred se z odločbo določi višina plačila staršev v odstotku (0%, 10%, 20%, 30%, 35%, 43%, 53%, 66% ali 77%) od cene programa. Staršem, ki ne uveljavljajo znižanega plačila vrtca (in so zavezanci za dohodnino v Republiki Sloveniji), vrtec izstavi račun v višini najvišjega dohodkovnega razreda po lestvici (77%). Starši, ki niso zavezanci za dohodnino v Republiki Sloveniji, plačujejo polno ceno programa.

Staršem otrok iz Občine Lendava, za katere del cene programa po veljavnih predpisih krije Občina Lendava, se cene programov dodatno znižajo, in sicer:

za programe v oddelkih prvega starostnega obdobja za 11% ter
za programe v kombiniranih oddelkih za 4%.
V primerih, ko je plačilo staršev (so)financirano iz državnega proračuna, staršem dodatno znižanje plačila ne pripada.

Škoda samo, da člani občinskega sveta niso pri sprejemanju odločitve o podražitvi upoštevali pravice občank in občanov do primerljivega oz. boljšega življenjskega standarda v Lendavi. Občina Lendava razpolaga namreč s proračunom oz. davkoplačevalskim denarjem, ki je primernejši vir za kritje plač zaposlenih v javnih vrtcih kot pa družinski proračuni mladih družin.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja