Vasko Atanasovski Trio segrel že tako vročo Lendavo

Po uspešnih sobotnih koncertih na letnem odru lendavskega kulturnega doma nam je tokratnega pričaral, Vasko Atanasovski Trio Bend. Trio je prvenec Come To Me objavil leta 2012 in z njim v naskoku omrežil domače in tuje ljubitelje nekonvencionalne, a še kako plesne in zabavne muzike. Trio znanih slovenskih glasbenikov, članov številnih etno in jazz zasedb, v svojo nalezljivo in plesno mešanico samosvoje združuje jazz, balkanske motive, klezmer, rock in nagajiva besedila. Odlično ocenjenemu prvencu je leta 2013 sledil album Feel, letos, ko bend beleži pet let obstoja, pa še The Scissors, ki je po mnenju nekaterih poznavalcev za odtenek bolj rockovski.

Pihalec Vasko Atanasovski sodi med najdejavnejše slovenske (ne le jazzovske) glasbenike, saj (je) poleg pričujočega tria vodi(l) številne druge zasedbe (Visions Ensemble, Adrabesa, Mljask, Atanasovski Golob Levačić Trio idr.). Številne med njimi so mednarodne, hkrati pa se je s temi zasedbami preizkusil v precej raznolikih odvodih jazza in ljudskih glasb (ki sta nekako stalnici njegovega izraza), od svobodnjaške igre prek meditativnih izletov po orientalskih zvočnih oblikah do energičnih balkanskih plesnih komadov. Igral je z najvidnejšimi svetovnimi (Marc Ribot, Vlatko Stefanovski, Michel Godard, Hindi Zahra, Greg Cohen, Tamara Obrovac, Wilbert de Joode, Damir Imamović …) in slovenskimi glasbeniki (Klarisa M. Jovanović, Nino Mureškič, Bratko Bibič & The Madleys, Karmina Šilec & Carmina Slovenica idr.).

Piše tudi klasično glasbo za različne sestave in redno sklada za plesne in gledališke predstave; sodeloval je z režiserji in koreografi, kot so Miha Golob, Vito Taufer, Brane Potočan, Jernej Lorenci, Mojca Horvat, Jasna Knez, Matevž Gregorič in Peter Boštjančič. Lani je prispeval glasbo za mednarodno odmevno knjižno izdajo pesnice Bine Štampe Žmavc Pesem za liro z ilustracijami Alenke Sottler (slednja je prav za te ilustracije prejela prestižno zlato medaljo Združenja ameriških ilustratorjev). Njegov trio je nastal po naključju, ko dva člana kvinteta Mljask nista utegnila na koncert in se je preostala trojica odločila, da pač nastopi kot trio. Zato je tudi v glasbi tria najti prvine, kakršne je gojil bend Mljask, npr. klezmer in balkanski motivi, vendar pa jim je Vasko dodal rockovsko / novovalovsko ostrino in zafrkljiva, a bistroumna besedila v angleščini, srbohrvaščini in slovenščini.

Nalezljvo samosvojo zvočno mešanico Vasku pomagata soustvarjati prekaljena glasbenika. Kitarista Dejana Lapanjo poznamo vsaj iz benda Salamandra Salamandra ter iz tandema Katarina Juvančič & Dejan Lapanja, bobnarja Marjana Stanića pa mdr. iz bendov Žoambo Žoet Workestrao, Jimmy Barka Experience in tAman. Glasba Vasko Atanasovski Tria se je znašla tudi na Best of Vasko Atanasovski, kompilaciji, objavljeni pri Croatia Records. Ta zbirka je Vaska postavila med zelo redke izbrance, saj je poleg legendarnih Buldožerjev edini slovenski glasbenik, ki mu je ta priznana založba objavila »best of«. Sočna trojka je nastopala tako v soseščini (Hrvaška in Srbija), kakor tudi v zelo oddaljenih deželah (dve turneji na Kitajskem in daljša turneja po Argentini) in po dobri stari Evropi (Velika Britanija, Nemčija) ter obredla kopico znanih festivalov. »So nekaj najboljšega, kar imamo,« je o njih v Večeru zapisal Jaša Lorenčič. Mi se pridružujemo njegovemu mnenju in vas vabimo na izdaten odmerek »High Energy Vitamin Music«, kot je trio sam krstil svojo ekstatično in eklektično mešanico žanrov.

Na tokratnem koncertu je na mestu bobnarja nastopil izjemni kontrabasist Žiga Golob. Vasko Atanasovski Trio je fantastičen!

Slišati bi jih morala cela Lendava. Ne, cel svet. Fenomenalno doživetje.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”433″ gal_title=”vasko”]

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja