Vaški dnevi v Genterovcih

V sklopu prireditve Genterovski vaški dnevi, ki se je pričela v soboto z otvoritvijo razstave “sprehod v preteklost”, so v dvorani tamkajšnjega vaškega doma na ogled postavili pohištvo in predmete, ki so bile del domov naših prednikov v preteklosti. Tako smo si lahko ogledali kako so izgledali kuhinja, spalnica, shramba in vse tiste stvari, katere so ljudje v svojih domovih uporabljali. Nekateri razstavljeni predmeti so stari tudi do sto let. Pohištvo in predmeti so del zbirke domačega zbiratelja Nendada Jovanoviča.  Razstava bo na ogled do 18. ure. V sobotnem zabavnem delu so potekale izvirne šaljive vaške igre, ki jih je pripravil domačin Franc Kusek. Ekipe iz hetiških vasi iz Slovenije in Madžarske so se pomerile v metanju škornja, ciljanju polne vrečke vode v brento, natakanje vode iz kozarcev v gasilsko cev, ki se je zbirala v kanti (količino vode so na koncu izmerili kar z metrom), in kot najbolj nenavadno a hkrati izredno zabavno igro, kjer so tekmovalci morali iz krožnika z moko, brez pomoči rok, z usti najti mandelj in ga prenesti na drugo stran igrišča. Tam so se morali okoli lesenega kola dest krat zavrteti nato z balo sena v rokah že rahlo omotični od vrtenja čimprej odbežali na cilj. 

V nadaljevanju so se na prizorišče pripeljali lastiki starih avtomobilov iz Slovenije in Madžarske in svoje ljubljenčke postavili na ogled obiskovalcem. V večernih urah je sledila zabava ob živi glasbi in domači kulinariki.

Organizatorji prireditve Kulturno društvo Heteš, Gasilsko društvo Genterovci in KS Genterovci so letošnje Vaške dneve izvedli z odliko, za katero si zaslužijo vse pohvale. V nedeljo ob 16. uri se je prireditev nadaljujevala, ko so slovesno blagoslovili prenovljen leseni vaški zvonik.

[Best_Wordpress_Gallery id=”961″ gal_title=”Vaški dnevi Genterovci 2019 Vlado”]

Foto: Vlado Sofronievski

[Best_Wordpress_Gallery id=”962″ gal_title=”Vaški dnevi Genterovci 2019″]

Foto: Lendava-on.net 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja