Vam zaostaja ura na pečici? Poglejte zakaj.

V preteklih tednih so digitalne ure na določenih elektronskih napravah kot recimo pečica ali televizijska škatla začele zaostajati za nekaj minut. Marsikomu se je zdelo čudno, toda razlog je v prenizki frekvenci evropskega elektroenergetskega omrežja.

Veliko domačih električnih naprav meri čas na ta način, da sledijo frekvenci v električnem omrežju.

Se pravi, ko recimo naprava kot pečica prešteje 50 hercov, ki veljajo za standardno frekvenco v Evropi, takrat zna, da je pretekla ena sekunda.

A štos nastane, ko frekvenca električnega omrežja pade. Tako traja dlje časa, da na napravi preteče sekunda. Posledično začenja ura zaostajati.

Da pride do takšnega zaostanka, je več razlogov. Razlog za zadnji padec je bil primanjkljaj v proizvodnji električne energije.

Zato je združenje ENTSO-E napovedalo ukrepe, ki bodo ure na elektronskih napravah znova sinhroniziral. S tem bodo naprave sinhronizirane z univerzalnim koordiniranim časom, bolj znanim kot UTC, ki je mednarodno sprejeti standardni čas. Toda to se ne bo zgodilo tako hitro, saj frekvenco dvignejo na največ 50,01 Hz. To pomeni, da bodo vsak dan pridobili komaj 15 sekund.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja