VALENTINOVA PLESNA HIŠA LJUDSKEGA PLESNEGA IZROČILA V CENTRU BANFFY

V soboto, 16. februarja 2019 se je v Centru Bánffy odvila Valentinova plesna hiša ljudskega izročila. Plesno hišo sta vodila János Szente in Dalma Ragula. Za glasbo so poskrbeli člani Békás Bande.

Plesna hiša ljudskega plesnega izročila se je pričela s programom za otroke, ki so plesali ljudske plese na ritme glasbe in se igrali že stare pozabljene igre.

Obiskovalci so se lahko udeležili rokodelske ustvarjalnice, Hiše rokodelstev s člani Folklorne skupine Muravidék, kjer so prikazali tehnike okraševanja medenjakov in izdelovanje raznih izdelkov iz papirja in kartona. V nadaljevanju se je odvila Plesna hiša za mladino plesi iz pokrajine Mezőföld in ljudskega izročila s poučevanjem plesov za odrasle.

Kaj je je plesna hiša?

To je tipični madžarski zaklad, ki ga lahko najdete povsod po svetu, kjer živijo madžarske skupnosti in ne le v Budimpešti. Poznajo ga pod imenom tànchàz, kar pomeni plesna hiša. Običajno se izraz ne prevaja.
To je pravzaprav metoda (ne le madžarska), s katero poučujejo ljudske plese ob spremljavi žive glasbe. Po tistem, ko se naučijo nekaj osnovnih korakov, lahko sodelujoči improvizirajo. Ta metoda je postala del svetovne kulturne dediščine UNESCO.

Foto: Lenke Lazar

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”724″ gal_title=”VALENTINOVA PLESNA HIŠA”]

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja