V soboto je bila Čentiba prestolnica retašev

Rétes je sladica, ki je znana na Madžarskem, v Avstriji in Srbiji, Slovaškem in Prekmurju, izdelana iz zelo mehkega vlečenega testa in polnjena z različnimi nadevi. Verjetno izvira iz 16. stoletja, iz časov turških vpadov; predhodnik retaša je bila baklava, ki je najbolj poznana na Balkanu. Danes retaš poznamo tudi kot zvitek ali polnjeni štrudelj. Pri nas ga poznamo iz časov avstro-ogrske monarhije. Na Madžarskem je rétes tradicionalna sladica, ki se običajno streže med prazniki in na poročnih praznovanjih.

V Čentibi je včeraj v organizaciji tamkajšnje krajevne skupnosti in društev ter finančne podpore sponzorjev potekalo drugo tekmovanje v pripravi najboljših pomurskih – madžarskih retašev od Hodoša do Pinc. V peki retašev so tekmovali tako domačini kot drugi, tekmovalci so prihajali iz različnih krajih v Prekmurju, z različnimi vrstami doma pripravljenih nadevov.

Od vsake vrste retašev so za ocenjevanje oddali po pet kosov, ki jih je žirija v vaškem domu v Čentibi strokovno ocenila. Za obiskovalce prireditve je bilo poskrbljeno z bogatim kulturnozabavnim programom in razstavo predpasnikov.

Najbojše retaše je po mnenju žirije spekla gospa Olga Bači in druščina iz Lendave, druge najboljše so spekli člani ekipe Krajevne skupnosti Dolga vas, tretje mesto pa si je s svojimi retaši prislužila Margit Kocan iz Motvarjevcev.

V večernih urah je obiskovalce zabavala zasedba Zlata žila.

Foto: Tameron Hranilović

[Best_Wordpress_Gallery id=”856″ gal_title=”Retaši v Čentibi 2019″]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja