V soboto bo v Kulturnem domu bizarna opereta: PETER KUŠTER

V Kulturnem domu v Lendavi se bo v soboto, 17.2.2018 ob 19. uri odvijala bizarna opereta: PETER KUŠTER. 

 

Glasba skupine Agropop je globoko zasidrana v srcih in spominu Slovenije, bila pa je tudi inspiracija za zgodbo, ki lepo predstavlja dogajanje v naši deželici.

Glasbena igra kultne londonske skupine Tiger Lillies je priredba svetovno znane otroške slikanice Peter Kušter (Struwwelpeter, 1845)nemškega psihiatra, pesnika in pisatelja Heinricha Hoffmanna. »Junk opera«, kot so jo imenovali avtorji sami, je bila prvič predstavljena leta 1998 v Londonu, sledile pa so uprizoritve po vsem svetu, od Broadwaya do dunajskega Burgtheatra. Dobila je tudi vrsto nagrad, med njimi najpomembnejšo, Laurence Olivier Award for Best Entertainment (2002).

Hofmannov Peter Kušter obsega različne zgodbe, napisane v času t. i. črne romantike. Bizarne zgodbe pripovedujejo o slabem vedenju otrok in njegovih možnih nevarnih posledicah. Otrok, ki noče jesti, vse bolj hujša, dokler ne umre; drugi, ki ne pazi, kod hodi, pade v vodo in skoraj utone; deklica, ki se igra s prepovedanimi vžigalicami, zgori … V zgodbah se strah uporablja, da bi se otroci naučili lepega vedenja in ubogljivosti. 

Ne glede na dvomljivo izročilo tovrstne črne pedagogike spada delo med najuspešnejše otroške knjige; njeni motivi so bili uporabljeni v literaturi, na filmu in televiziji. Mark Twain je delo prevedel v angleščino, nedavno pa je ameriška serija Family guy parodirala njene epizode.

Nenavadna igra, namenjena odraslim in mladini, navdušuje z groteskno-morbidno intenzifikacijo dobro znanih zgodb in črnim humorjem ter obeta odličen gledališki dogodek, saj kombinira slavne zgodbe z navdihujočo estetiko in glasbeno interpretacijo pod vodstvom režiserke Ivane Djilas.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja