V Pince Marofu je zadišalo po potonikah

Pred šestimi leti, v času študija hortikulture, se je Sandri Leiner Lebar porodila ideja o okrasnem vrtu z zbirko potonik. Še isto leto je odpotovala v Nemčijo k enemu največjih gojiteljev potonik z namenom, da se v enem tednu, kolikor je bila tam, nauči čim več o potonikah. Nekaj mesecev kasneje, v jeseni 2012, je tako prispela prva pošiljka potonik v njun dom.

Z možem Rihardom Lebarjem, ki se je hitro tudi sam navdušil nad potonikami, sta nato pričela širiti svoj nasad in dodajati nove rastline. Večino novih rastlin kupita v tujini. Danes ponosno povesta, da imata v svoji zbirki najmanj 200 različnih sort potonik. Marsikdo ne ve, da potonike delimo v tri skupine. Prva skupina – lesnate potonike, prične s cvetenjem že konec aprila.

Kmalu se jim pridružijo še zelnate potonike, ki jih imata največ in zadnje zacvetijo intersekcijske, ki jih pri nas malokdo pozna. Le-te so križanci med lesnatimi in zelnatimi potonikami in združujejo pozitivne lastnosti obeh. Če vas torej pot zanese v Pince Marof, ali želite zgolj potešiti radovednost ter občudovati pisano paleto različnih cvetov, obenem pa se prepustiti omamnemu vonju potonik, ste vabljeni, da ju obiščete.

Tukaj sta telefonski številki za morebitne oglede: 040 535 209 (Sandra) ali 040 653 298 (Rihard).

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja