V Mariboru je dišalo po bograču

Klub študentov Lendava je tudi letos v Mariboru organiziral največjo vseštudentsko kulinarično prireditev – 16. ŠTUDENTSKI BOGRAČFEST. Ta se je odvil v torek 16.4 s pričetkom ob 12. uri na Študentskem kampusu Gosposvetska, tj. med dvorano UŠC Leona Štuklja ter zelenico za 7. študentskim domom.

Študentski Bogračfest je največji projekt Kluba študentov Lendava (KŠL), ki ga klub organizira že od leta 2004. Namen prireditve, ki je postala stalnica med študentskimi dogodki v Mariboru, je predstavitev študentskega kluba in tradicionalne lendavske jedi – bograča ter ostalih lokalnih kulinaričnih dobrot (pereci, domače vino, ipd.).

Program prireditve se deli na popoldanski in večerni del. Dnevni in večerni program se odvijata vzporedno in ponujata pester izbor dogajanja. Poudarek je na popoldanskem delu – s pričetkom ob 12. uri –, ko so se v kuhanju znamenitega in vsem (ne)znanega lendavskega bograča preizkusile študentske ekipe iz različnih koncev Slovenije. Na stojnicah so ekipe med kuhanjem predstavile tudi svoje delovanje in organizacijo. Obiskovalcem prireditve je bil bograč na voljo že prej. Tega so pripravili lendavski kuharji v velikem kotlu med samim prizoriščem.

Kuhanje bograča se je zaključilo okrog 17. ure, takrat se je začelo ocenjevanje, ki ga je opravila strokovna komisija. Po končanem tekmovanju so razglasili najboljše bograče. Najboljšega je letos skuhala ekipa Študentskega sveta fakultete za strojništvo. Drugi najboljši bograč je skuhala ekipa Društva mladih iz Dobrovnika in po mnenju žirije je tretji najboljši  bograč skuhala ekipa Kluba študentov iz Maribora. Po uradnem delu je sledil bogat glasbeni večerni program v lokalih ŠTUK in KAOS, v katerih je bilo poskrbljeno za dobro glasbo in pravo lendavsko zabavo. Za glasbene užitke na ŠTUKU sta poskrbeli skupini Blue Planet in Poskočni muzikanti.

Tradicionalna prireditev je namenjena promociji lokalne kulinarike in preizkušanju kompetenc slovenskih študentov v kuhanju bograča, obenem pa tudi predstavitvi delovanja študentskih klubov iz celotne Slovenije ter seveda druženju in zabavi.

Na letošnjem Bogračfestu so kuhale le študentske ekipe, skupaj je 26 ekip. Na prireditvi so se predstavila tudi društva iz Lendave, ki so predstavljale Lendavo in okolico. In sicer Turistično društvo Lendava vabi, Zavod za turizem in razvoj Lendava in Turistično društvo Palinka iz Čentibe, ki je na svoji stojnici ponujalo retaše – tradicionalno madžarsko jed, ki se odlično poda, kot sladica po bograču.

Gosta Študentskega Bogračfesta sta bila tudi lendavski župan Janez Magyar in podžupan dr. Mihael Kasaš.

Foto: Samira Hartmann

[Best_Wordpress_Gallery id=”801″ gal_title=”Študentski bogračfest 2019″]

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja