V Lendavi ocenili vina vinsko-turistične ceste Lendavske gorice

V kupoli stolpa Vinarium je ocenjevalna komisija pod okriljem Evropskega reda vitezov vina – Legatura Pomurje, zaključila prvo ocenjevanje vin vinsko-turistične ceste. Petčlanska komisija je izbirala med štiriindvajsetimi vzorci dvanajstih vinogradnikov, vsa ocenjevana vina pa so bila pridelana na vinorodnem okolišu Lendavskih goric. Osem vin, ki so dosegla najvišje ocene, bo odkupljenih s strani Občine Lendava, ki jih bo kot promocijska vina, priključila stalni ponudbi vinoteke stolpa Vinarium. Med normalnimi trgatvami je najvišjo oceno prejel renski rizling, letnika 2016 iz kleti Kelenc, med predikati pa jagodni izbor, laški rizling vinarja Franca Smeja.

Vinsko-turistična cesta Lendavske gorice

Na področju od Dolge vasi do Pinc se v dolžini 9 km raztezajo Lendavske gorice. V vinogradih nad najvzhodnejšim slovenskim mestom se družijo z laškim rizlingom, sauvignonom, chardonnayem in renskim rizlingom pa tudi z zelenim silvancem, kernerjem, rumenim muškatom in tramincem. Značilna so suha vina z izrazito sortno cvetico. Lendavska vinska turistična cesta je najvzhodnejša v državi, ob njej pa se lahko obiskovalci ustavijo v katerem izmed vinotočev, izletniških kmetijah in najvišjem razglednem stolpu Vinarium Lendava.

Spodbuda lokalnim vinarjem za večjo promocijo

Občina Lendava je v začetku meseca oktobra objavila razpis za sofinanciranje stroškov analize vina ter odkup lokalnega vina za namen promocije. Nanj so se lahko prijavili vsi vinogradniki, pridelovalci vina, ki imajo vinograde na vinorodnem podokolišu Lendavske gorice in, ki dajejo vino v promet ter morajo za ta namen pridobiti oceno vina na predpisan način ter so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina.

Najvišji oceni prejela vinska klet Kelenc in vinar Franc Smej

Na razpis se je prijavilo 12 vinarjev, ki so skupno predložili 24 vzorcev vina. Ocenjevanje je poteklo pod budnim očesom in izkušenimi brbončicami Evropskega reda vitezov vina – Legatura Pomurje. Komisija, ki so jo sestavljali predsednica Cvetka Sakelšek, Marika Feher, Barbika Žunič, Alen Felšö in Egon Krampač, je na sklepnem dogodku ob prvem ocenjevanju vin vinsko – turistične ceste, največ točk podelila renskemu rizlingu, normalne trgatve in laškemu rizlingu, jagodni izbor med predikati.

VIR IN FOTOGRAFIJE: Martina Bukovec / Mediaspeed

[srizonfbalbum id=49]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja