Ustanovila se je Civilna iniciativa Petišovci zaradi hrvaških napovedi gradnje mostu čez reko Muro

V petek, sedmega februarja 2020, se je v petišovskem naselju Kolonija odvil ustanovni zbor Civilne iniciative Petišovci. Prisotnih je bilo 28 krajanov, zbora pa sta se udeležila tudi župan Občine Lendava Janez Magyar in podžupan Ivan Koncut.

Sestanek je odprl Mirko Grča, ki je govoril o nameravani gradnji hitre ceste od AC pri Čakovcu z obvoznico mimo Murskega Središča ter priključkom (»stično točko«) na regionalno cesto Lendava-Mursko Središce.

V minulih tednih so se v nekaterih slovenskih medijih pojavili zapisi o nameri Občine Mursko Središće na sosednjem Hrvaškem o izgradnji vzhodne obvoznice v mestu Mursko Središće in novega mostu za cestni promet čez reko Muro.

Javnost se je zganila tudi ob informacijah, da je lendavski župan Janez Magyar sodeloval na delovnem sestanku, na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve v Zagrebu, kjer so razpravljali o izgradnji omenjene obvoznice.

Ker bi most  gradili nižje od zdajšnjega, ki je takoj za mednarodnim mejnim prehodom Petišovci-Mursko Središće, so krajani Petišovcev ustanovili Civilno iniciativo Petišovci, saj je za njih tak poseg nesprejemljiv.

 Prisotni krajani so se strinjali z ustanovitvijo civilne iniciative in izvolili njeno vodstvo. Tako je vodja CI Petišovci postal Ivan Vinko, namestniki pa Štefan Kiš, Damir Kukovec in Mirko Grča.

Kot je bil slišati na ustanovnem zboru, se je civilna iniciativa ustanovila zaradi obrambe legitimnih pravic krajanov naselij Petišovci in Trimlini po bivanju v čistem in zdravem okolju ter pravilnem celovitem informiranju o neposrednem strateškem poseganju v okolje. Krajani so prepričani, da lahko tvorno sodelujejo pri delu vseh institucij na vseh nivojih, zato zahtevajo povabila k sodelovanju.

Krajani naselij Petišovci in Trimlini nasprotujejo  umestitvi priključka (»stične točke«) nove hitre ceste in obvoznice Murskega Središća na regionalno cesto Lendava-Mursko Središče. Priključek  na regionalno cesto, ki ga predlaga Hrvaška  je v vseh pogledih neustrezen in nesprejemljiv. Povzročal bi namreč nevzdržen prometni režim z zelo negativnimi vplivi na življenje okoliškega prebivalstva in nepovratno trajno onesnaževal bivalno okolje.

Civilna iniciativa zahteva, da se bodoča hitra cesta od AC pri Čakovcu naveže direktno na slovensko avtocesto A5, vzhodno od naselja Petišovci pri jezeru Petdinarka

Občina Lendava je že leta 2014 seznanila Občino Mursko Središće, da soglaša z načrtovano traso obvoznice mesta Mursko Središće in predvideno lokacijo novega mostu čez reko Muro s točko stika vzhodno od jezera Petdinarka proti avtocesti s točko spoja južno od zaselka Zatak, pri ŠRC Petišovci. Že takrat so poudarili, da se je potrebno o načrtovanih projektih   dodatno uskladiti na državni ravni med pristojnimi ministrstvi Republike Slovenije in Republike Hrvaške. 

Brez Slovenije ni mogoče nadaljevati aktivnosti

Mursko Središće ima pri omenjenem projektu precejšnjo podporo svoje vlade. Zaslediti je bilo tudi, da naj bi hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo o tej temi že govorilo s slovensko vlado in zaprosilo za termin sestanka, vendar  odziva s slovenske strani ni bilo.  Z zadevo se bo po pisanju hrvaških medijev ukvarjal Gordan Grlić Radman, hrvaški minister za zunanje zadeve. Napovedal je, da bo zadevo prevzelo njegovo ministrstvo in se skušalo s slovensko stranjo v najkrajšem možnem času dogovoriti za sestanek, brez katerega ni mogoče izvajati nadaljnjih aktivnosti.

Lendavski župan Janez Magyar podpira hrvaški projekt

 Lendavski župan Janez Magyar, podpira hrvaške namere in je prepričan, da gre za naložbo, ki lahko prinaša pozitivne učinke za obe strani na področju gospodarskega sodelovanja. Da misli resno, je dokazal s svojim sodelovanjem na dveh delovnih sestankih, ki sta na zgoraj opisano temo potekala januarja na sedežu Občine Mursko Središće in kmalu za tem še na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve v Zagrebu.

Med Slovenijo in Hrvaško je še kar nekaj nerešenih obmejnih vprašanj. Po strugi reke Mure bo steklo še veliko vode, preden se bo projekt začel izvajati. Vsekakor pa ne gre zanemariti tudi dejstva, da so na Hrvaškem kmalu tudi parlamentarne volitve…

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”1188″ gal_title=”CI Petišovci”]

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja