Ureditev etnografske hiše v Dolini

Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Lendava je v Dolini kupila starejšo hišo z gospodarskimi poslopji (skedenj, zidani in leseni svinjak, hlev, oljarna, strojni mlin) in obsežnim dvoriščem, h kateremu spada še obdelovalna površina.
V hiši, gospodarskih poslopjih in na dvorišču načrtujejo ureditev etnografske domačije z muzejsko zbirko. V stavbi so namreč ohranjeni staro pohištvo, fotografije in pisni dokumenti ter druga oprema. Vse to bo restavrirano in konzervirano ter razstavljeno kot del stalne zbirke.
Na domačiji bodo pripravljali razstave, kulturne programe, rokodelske krožke, spoznavanje običajev, kmečke kulinarike ipd. Na podstrešju nameravajo urediti bivalne prostore, kjer bodo lahko gostili obiskovalce in udeležence programov. Predvidena je tudi manjša trgovina s spominki.
Nakup je krit s sredstvi Programa spodbujanja madžarske narodne skupnosti 2017-2020, ki ga je razpisalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Za nakup je bilo izplačanih 50.000 evrov, za prvo fazo obnove pa je namenjenih 120.000 evrov. Velik izziv pri obnovi predstavlja združitev dveh delov stavbe v prvotno obliko.

Foto: Lenke Lazar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja