Umetnost železniškega modelarstva

V svetu modelarstva začetek predstavlja zanko v katero se začetnik lahko hitro ujame, za dosego cilja je potrebno veliko časa, potrpljenja in seveda denarja.

V našem mestu imamo dva vrhunska modelarja. To je njuna zgodba.

Leo Roudi, modelar iz Lendave, ima v svoji zbirki veliko ročno izdelanih modelov vlakov in letal ter maket železniških postaj. Nanje je zelo navezan in se ne more ločiti od njih. Med modeli vlakcev sta tudi »gorička Mariška« in Titov Modri vlak. V njegovi delavnici pa vsak dan nastajajo novi modeli, ki krasijo tudi domove zbiralcev iz Slovenije in tujine.
Za modelarstvo ga je navdušil oče, ki je bil član modelarskega kluba. V osnovni šoli se je vključil v modelarski krožek. Najprej je izdeloval modele letal. Z leti je znanje s področja modelarstva nadgrajeval. Udeleževal se je srečanj modelarjev in se povezoval z modelarji iz Slovenije, pa tudi z zbiralci. Od drugih modelarjev se je veliko naučil, sam pa je bil tudi navdih za številne mlade modelarje.

Sini, kot mlad letalski modelar.

V zadnjem desetletju se posveča predvsem izdelovanju modelov vlakov, ki se zapeljejo po progi in pokrajini s hišami in naravnim okoljem. Zanima ga tehnika, zato sam poskrbi za mehaniko, pogon, da se njegovi vlaki lahko zapeljejo po železniški progi, in za zvočne učinke. Tudi železniška postaja ob progi je takšna, kot je bila ali je danes. Pri delu si pomaga s fotografskim in filmskim gradivom ter raziskovanjem. S področja zgodovine letalstva in zgodovine železnic ima veliko znanja.

Svoje makete železniških postaj je že večkrat predstavil na razstavah v Lendavi, Ljubljani in drugod. Je član Društva zbirateljev Pomurja Lindva in sodeluje na vseh prireditvah. Na razstavi 125 let železnice v Lendavi so bili predstavljeni njegovi modeli. V Galeriji – Muzeju pa je na ogled njegova diorama lendavske železniške postaje.

Diorama lendavske železniške postaje, ki je razstavljena na lendavskem gradu.
Maketa lendavske železniške postaje in parna lokomotiva, ki je nekoč vozila v Lendavo.

Med tehnično najbolj dovršenimi maketami železniških postaj je ormoška, ki jo je pomagal izdelati  Matjažu Matku. Izdelovati sta jo začela pred desetimi leti in jo še zmeraj dopolnjujeta. Zanjo sta dobila veliko pohval najbolj znanih slovenskih in tujih modelarjev.
»Da je model popoln, je potrebno veliko potrpežljivega dela, primerne opreme in materiala. Vsako železniško postajo, katere maketo želim izdelati, si natančno ogledam, jo dobro preštudiram. Da sem izdelal Titov Modri vlak, sem se odpravil v Srbijo,« je povedal.
Dodal je še: »Poznavalci hitro ugotovijo, koliko dela je bilo vloženega v izdelavo maket železniških postaj ali modela vlakov, in to znajo tudi ceniti.«

Leo vlakce vozi na maketi prijatelja Matjaža Matka iz Lendavskih Goric. Maketa, ki se je gradila celih deset let meri, 7,5 x 6,5 m. Matjaž se je z modelarstvom začel ukvarjati po naključju, ko je sinu kupil prvi komplet Mehanove železnice. Od takrat je modelarstvo del njegovega življenja. Njegova maketa predstavlja železniško postajo Ormož, Tovarno sladkorja, ki se je nahajala nedaleč stran, Železniško postajo v Moškanjcih in bližnje letališče. Tu je še Solkanski most in Aljaževa koča. Matjaževa maketa, ki ponazarja vožnjo vlakcev v tri smeri, je neverjetna mojstrovina. Vožnjo po maketi, ki jo sestavlja 430 metrov tirov upravlja Leo, ki se na to najbolje spozna. Za celotno vožnjo vlaka po maketi, vlak potrebuje 17 minut. Zgradbe, zapornice, drevesa, ljudje na postaji, živali in vse kar je na maketi, je ročno delo. Vidni so različni detajli na zgradbah železniških postaj in okolice, prikazana pa je tudi sečnja dreves ob železnici. Ko se na maketi zapeljejo vlakci, opazovalec doživi realno dogajanje ob železnici, kjer se slišijo piskanje prometnika ob prihodu vlaka na postajo, zvoki ob zaviranju lokomotiv, dvigovanja in spuščanja zapornic, napoved prihoda in odhoda vlakov, dim iz dimnika parne lokomotive.

Matjaž se bo razveselil vsakogar, ki bi ga zanimalo njegovo delo in mu bo z veseljem razkazal svoje ustvarjanje. Pridite v Lendavske Gorice in se prepričajte o njegovih miniaturnih mojstrovinah in prepričani smo, da boste pri tem neizmerno uživali.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”778″ gal_title=”Predstavitev Sini”]

 

Vožnja po maketi Ormož.

Vožnja po maketi Ormož.

Sini, kot letalski modelar.

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja