Poskrbimo za živali v mrazu

Slovenijo je v soboto zajel mraz in tudi v prihodnje so napovedani zelo mrzli dnevi. V Prekmurju je predvideno do največ -12 stopinj Celzija. Svoje pa doda tudi severovzhodni veter. 

To pa pomeni, da bo ne bo prijetno niti živalim, ki so na prostem. Marsikatera žival je namreč zaradi zapadlega snega prisiljena, da se bori za življenje, saj se mora znajti. Tako je človeška pomoč živalim v teh najtežjih zimskih dnevih še kako dobrodošla.

Tekočina

V teh dnevih je najpomembnejše za živali, ki težko prenašajo ekstremne zimske dneve pomembno, da imajo zadostno količino vode. Ker pa ta zaradi mrazu hitro zmrzne, je posebej pomembno pozornost namenjati prav rednemu menjavanju vode. 

 

 

Stare odeje, oblačila

Pomemben del pri pomoči živalim, ki so primorane te dneve preživeti zunaj, so definitivno stara oblačila, odeje ali kakšen drugi tekstil, ki bo poskrbel za segrevanje. Zato tega ne vrzite stran, saj je prav to tisti nepogrešljivi del hiške, ki jo vaša domača žival potrebuje. 

Varno zavetje

V času, ko piha mrzel veter, je pomembno, da je bivališče ljubljenčka v zavetju. Naj ne bo izpostavljeno vetru ali prepihu. Če imate na voljo, lahko v bivališče živali dodate slamo, ki je znana po tem, da ogreva. 

Prehrana

Hišni ljubljenčki, kot denimo mačke so v zimskih razmerah prav tako veliko zunaj. Tudi one v teh časih potrošijo veliko moči, zaradi vzdrževanja telesne temperature. Zato potrebujejo energetsko bogatejšo hrano. 

 Vozniki, previdnost ni odveč

Skrbnike živali prosimo, naj slednjih ob nizkih temperaturah ne puščajo dlje časa v avtomobilu, saj lahko zmrznejo. Pozimi se premražene mačke rade zatečejo v avtomobile, še posebej pod pokrov motorja, kjer je toplo, in tam zaspijo. Zato vedno potolcite po pokrovu motorja, preden zaženete avtomobil in se odpeljete. Tako rešite življenje oz. preprečite hude poškodbe nič hudega sluteče muce.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja