Trgatev v Pincah pri družini Perša

Trgatve so od nekdaj veljale tudi za družabni dogodek. Ko je grozdje dovolj zrelo oziroma ima v sebi pravšnjo količino sladkorja, se zbere vsa družina in tisti, ki jim priskočijo na pomoč pri obiranju sladkih grozdnih jagod.

V vinogradih so gospodarji čez leto po najboljših močeh naredili vse za dober pridelek  in zdaj so polni pričakovanj, kakšno vino bodo pridelali.

Letošnjo sezono je zaznamovala večja količina grozdja saj so vremenske razmere v Lendavskih goricah bile ugodne. Tudi toča se nas je izognila.

Gospodarji temeljito očistijo kleti ter ves inventar v njih. V novejših kleteh je vzdrževanje čistoče precej preprosto, saj je kovinske cisterne mogoče očistiti brez težav. Prav tako preše, mline, kadi, zaboje za grozdje in druge drobne pripomočke, potrebne pri spravilu pridelka.

Skorajda ne najdete več lesene stiskalnice, po domače preše, ali sodov, ki jih je bilo treba dobro poribati s sirkovo krtačo in temeljito odstraniti umazanijo, ki se nabere skozi leto, ko stiskalnica in druga posoda ni v uporabi. Nekoč je bilo to delo dosti zahtevnejše in težje.

Vesten gospodar pripravi tudi posode v katere se nabira grozdje in pregleda tudi drobno orodje, kot so škarje za trgatev, jih po potrebi naolji ter popravi, da so nared za berače, kakor pri nas pravimo obiralcem grozdja. Včasih so grozdje kar trgali brez uporabe rezil, zato se to opravilo še vedno imenuje trgatev. Pozneje so si pomagali z raznimi noži, ki so jih zdaj že popolnoma nadomestile manjše in priročne škarje.

Gospodinja pa vso pozornost posveča pripravi hrane, saj mora za berače biti najboljša in obilna.

In trgatev lahko prične.

Tukaj si lahko ogledate posnetek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja