Trden grad je naš Bog – Sakralna dediščina Lendave z okolico in narodnostnega območja

V petek popoldan se je v lendavski Sinagogi odvila predstavitev knjige Trden grad je naš Bog. Knjiga je izdana v počastitev 500.-te obletnice reformacije.

Soavtorja knjige, ki govori o sakralni dediščini Lendave z okolico in narodnostnega območja, sta Mária Kepéné Bihar in Zoltán Lendvai Kepe. Knjigo sta predstavila njen soavtor Dr. Zoltán Lendvai Kepe, višji kustos Galerije-Muzeja Lendava in dr. Judit Zágorec Csuka, bibliotekarka knjigarstva.

Knjiga je izdana na podlagi razstave ‘Trden grad je naš Bog’, ki je občasno na ogled v lendavski Galeriji- Muzeju.

Namen razstave GML-ja z naslovom ‘Trden grad je naš Bog’, je bil v prvi vrsti predstaviti in interpretirati sakralno dediščino na območju Občine Lendava ter narodnostnega območja z madžarskim prebivalstvom v Sloveniji, s posebnim poudarkom na katoliških, evangeličanskih, kalvinskih in judovskih cerkvah. Rdeča nit občasne razstave na lendavskem gradu je široko razumevanje pojma svetosti. Avtorji so si prizadevali zbrati vse, kar je v našem okolju drugačno od vsakdanjega, nad profanim. Iskali so osebe, dejanja, predmete in objekte, ki so jih ljudje posvetili Bogu. Kot nakazuje tudi sam naslov, je razstava po eni strani slovenska in madžarska predhodnica obeležiteve 500. obletnice reformacije, po drugi strani pa so avtorji želeli v duhu ekumenizma usmeriti pozornost na tiste svete osebe, svete čase, svete kraje, sveta dejanja in svete predmete, ki nas vodijo po poti k Bogu.

Na svečanosti sta spregovorila tudi Mitja Andrejek, evangeličanski duhovnik in Tamás Bódis, kalvinski duhovnik.

Svečanost se je končala z glasbenim programom glasbene skupine Selah.

Knjiga je v elektronski obliki dostopna tukaj

[Best_Wordpress_Gallery id=”866″ gal_title=”Trden grad je naš Bog”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja