Svetovno znan fotograf Petar Sabol razstavlja v Lendavi

V organizaciji Foto-video kluba iz Lendave in s sodelovanjem Foto kluba iz Čakovca se je včeraj v prostorih FVK Lendava odvila otvoritev fotografske razstave,  svetovno znanega fotografa Petra Sabola, z naslovom Kreativna makro fotografija. Avtorja je v pozdravnem nagovoru podrobneje predstavila Biserka Sijarič.

PETAR SABOL, je rojen 1981 leta. S fotografijo se ukvarja od 2007 leta dalje. Na začetku svoje fotografske poti se je ukvarjal z naravo in odkrival njene lepote. Živi in dela v Palovcu na Hrvaškem. Njegov fotografski opus obsega fotografiranje dogodkov, narave, divji živali in makro fotografijo. Njegove fotografije prikazujejo trenutke iz živalskega sveta, katere je nemogoče videti ali doživeti v naravi. To lahko vidimo le na njegovih fotografijah. Od leta 2012 je sodeloval na 500 mednarodnih razstavah umetniške fotografije pod pokroviteljstvom FIAP-a. Na navedenih mednarodnih razstavah je bil nagrajen več, kot 432 krat, vse skupaj pa je prejel 500 nagrad, vključno z drugimi specializiranimi foto natečaji.

Prav tako je sodeloval na mednarodnih razstavah pod pokroviteljstvom PSA in tudi tam osvojil veliko število nagrad. Dobitnik je prve nagrade na prvem Photo Awards 2015 leta. Pridobil je fotografska naziva EFIAP/d1 in EPSA. Njegova znana fotografija »Natural abstract« je v macro kategoriji, nagrajena z zlato FIAP medaljo v Združenih Arabskih Emiratih in se trajno hrani v Nacionalni knjižnici v Parizu. Je fotograf, ki je osvojil največje število mednarodnih nagrad in priznanj na Hravški. Je redni član žirije, ki žirira mednarodne razstave po svetu.

Nato je sledila predstavite knjige Kreativna makro fotografija, avtorja Davorja Žerjava, ki v knjigi z besedami in dokumentiranimi fotografijami opisuje Sabolove fotografske izkušnje.

Davor ŽERJAV, je publicist, fotograf, pedagog, glasbenik ter najbolj produktiven avtor fotografske literature na Hrvaškem. 
S fotografijo se je začel ukvarjati v rani mladosti, navdušil pa ga je oče. Kot pedagog na OŠ Strahoninec, je leta 2003, ustanovil novinarski in fotografski krožek ter svoje znanje o fotografiji od takrat prenaša na svoje učence. Za seboj ima kar nekaj tematsko različnih fotografskih delavnic ter Poletno šolo fotografije za otroke. Ukvarja se predvsem s portretno in studijsko fotografijo, blizu pa mu je tudi krajinska fotografija. Od I. 2010 deluje tudi kot aktivni član FK Čakovec.

Po končani predstavitvi je sledila pogostitev in prijetno druženje vseh prisotnih.

[Best_Wordpress_Gallery id=”864″ gal_title=”Petar Sabol”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja