Štirideset let Kulturnega društva “Petőfi Sándor” Čentiba

S sinočnjo prireditvijo je Kulturno društvo Petőfi Sándor Čentiba v tamkajšnjem vaškem domu obeležilo 40-letnico delovanja. V okviru proslave se je odvil kulturni program z glasbenim nastopom čentibskih otrok in ljudskih pevcev iz Kapce in Čentibe, ob spremljavi skupine Harangláb Népzenei Együttes.

Letos bo minilo 40 let, odkar je bilo ustanovljeno Kulturno društvo “Petőfi Sándor” Čentiba, ta ima v svoji sestavi skupino ljudskih pevcev in sekcijo vezilj, ki se s svojo dejavnostjo trudijo, da kulturna dediščina njihovih prednikov ne bi zamrla. Zametki kulturnega dejstvovanja v Čentibi so se pričela že med drugo svetovno vojno, ko so tamkajšnji mladinci postavili na oder gledališko predstavo “Isten nem ver bottal.” Po osvoboditvi so v izvedbi vaške mladine ob državnih praznikih potekale proslave in nastopi. Na pobudo zakoncev Varga se ustanovita gledališki skupini , ki sta ju tudi sama vodila. Gledališki skupini sta bili aktivni v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Gledališka dejavnost v Čentibi se je odvijala do leta 1971, nato je počasi zamrla. 

Kulturno društvo Lajoš Vlaj Čentiba

Piše se leto 1979, ko se na pobudo vaške mladine ustanovi Kulturno društvo, ki je nosilo ime po pesniku in revolucionarju Lajošu Vlaju. Vodstvo kulturnega društva prevzame Magda Bažika.

Ustanovna skupščina društva se je odvila 20. novembra 1979. Člani društva so kmalu pričeli z aktivnim delom, ustanovijo mešani pevski zbor, mladinsko gledališko skupino, ritmično skupino. Nastopajo in organizirajo kulturne prireditve v Čentibi in v krajih takratne lendavske občine ter na Madžarskem.

V minulih štiridesetih letih je bilo Kulturno društvo Petőfi Sándor Čentiba nositelj kulturnega in narodnega poslanstva ne le v kraju temveč tudi širše. Ponosni so lahko nase, saj so v teh letih člani društva s požrtvovalnostjo in vztrajnostjo ohranjali kulturo, ki so jo podedovali od svojih predhodnikov.

Magda Bažika, ustanoviteljica in dolgoletna vodja KD Čentiba

V okviru prireditve so bile na ogled vezenine članic društva, kakor fotografije, ki so prikazovale kulturno življenje društva v preteklih štiridesetih letih. Magda Bažika je prejela priznanje za uspešno in požrtvovalno delo v društvu. Velja še posebej omeniti poleg številnih posameznikov v preteklih  letih še pokojnega Belo Cimermana, ki je veljal za gonilno silo v vodenju društva.

Druženje se je nadaljevalo ob slastni večerji, sladici in glasbi skupine Harangláb Népzenei Együttes.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1123″ gal_title=”Šandor Petofi 40 let”]

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja