Šparglji hrana, zdravilo, afrodizijak

sobota, 12.5.2018 v vaško-kulturnem domu v Dolgi vasi

Pomlad je čas prebujanja narave in prvih dobrot in zemlje. Šparglji so prvi znanilci pomladi v kulinariki. Poleg vrhunskega okusa so zelo koristni za naše zdravje, predvsem v pomladnih dneh, ko želimo telo očistiti “zimske nesnage”. Šparglji so najboljši naravni vir folne kisline in antioksidantov. Vsebujejo glutation, ki je eden izmed najmočnejših antikarcinogenov in antioksidantov ter rutin, ki krepi stene krvnih žil in varuje kapilare pred poškodbami.

Kulinarika in prijetno druženje za vse je vodilo prireditve Dneva špargljev in špargljevih jedi, ki se že tradicionalno na drugo soboto v maju odvija v Dolgi vasi.

V Dolgi vasi prideluje šparglje na večjih površinah trenutno šest pridelovalcev. Dolga vasj je nedvomno postala kraj z največjo pridelavo špargljev v severovzhodnem delu Slovenije, in ker povpraševanje po „kraljevski zelenjavi” iz dneva v dan narašča, predvidevamo, da se bodo k zgodbi o uspehi verjetno priključili novi pridelovalci.

Namen prireditve je obiskovalcem ponuditi čim večji izbor špargljevih jedi in predstaviti jedi, ki jih pridelovalci pripravljajo na prireditvenem prostoru pred obiskovalci, obenem vsem čim bolj približati pester svet okusov špargljev.

Prireditev je celodnevna. Kuhanje pred očmi obiskovalcev navzočim dejansko pokaže, da lahko šparglje uživamo kot predjed, kot glavno jed ali sladico, pa tudi to, kako je šparglje mogoče kombinirati z tradicionalnimi jedmi.

Na parkirišču pred kulturnim domom je organizirana celodnevna tržnica, kjer bodo lokalni pridelovalci špargljev le te ponudili sveže, vložene ter predelane. Istočasno se bodo na tržnici predstavili lokalni pridelovalci vin ter drugih avtohtonih lokalnih dobrot. Poleg kulturnega programa, ki bo čez celi dan popestril dogajanje bo praznovanje zaznamoval prikaz priprave jedi iz špargljev ter pokušina jedi s šparglji. Okusne specialitete iz špargljev nam bodo pripravili domačini, lokalni pridelovalci špargljev ter gostinci, ki bodo dobili priložnost za pripravo domiselnih, okusnih in dišečih delicijah na bazi špargljev.

Prireditev DAN ŠPARGLJEV ŠPARGLJEVIH JEDI se že tradicionalno organizira v sodelovanju z lokalnimi pridelovalci špargljev, z lokalnimi gostinskimi ponudniki in lokalnimi ponudniki vin. Šparglji vabijo v Dolgo vas.

KS Dolga vas si z organizacijo prireditve Dan špargljev in špargljevih jedi prizadeva, da bi šparglje predstavili kot zanimiv proizvod, uporabljen v nevsakdanjih okusnih slanih in sladkih jedeh, pa tudi kot sredstvo za turistično promocijo našega kraja. Prireditev je namenjena namenjen zelo širokemu krogu javnosti, saj bo po eni strani zelo širok krog vključenih sodelujočih, po drugi stani pa bo namenjena vsem, ki želijo prav posebno doživetje na področju gastronomije, in ki želijo spoznati koristnost špargljev.

Šparglji pripravljeni na različne načine. Seveda pa je mogoče kupiti tudi sveže in se ob opazovanju priprave naučiti kakega novega recepta.

Tako bodo obiskovalci okušajoč najbolje spoznali svet okusa špargljev, zraven pa bodo lahko poskušali vina lokalnih pridelovalcev. Celodnevna degustacija, ponudba domačih dobrot, lokalnih vin in izdelkov domače in umetne obrti na stojnicah. Poskrbljeno je tudi za dobro vzdušje in tudi za plesne nožice.

Organizacija prireditve širšega pomena je dejavnost, v katero se vključuje širok krog dejavnosti. Vsaka od tovrstnih prireditev dolgoročno pomeni veliko možnosti za gospodarski in kulturni napredek kraja.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja