Socialistična plehnata blagovnica bo postala sodoben kulturni center

Na srečo je predel starega dela Lendave ob Glavni ulici, ki je prikazan na tej razglednici, ostal skoraj nedotaknjen. V minulih nekaj manj kot sto letih se je na tem območju le malokaj spremenilo, objektov v glavnem niso rušili, marveč so jih le prenavljali. Tako se je v dobršni meri ohranila arhaična podoba starega mestnega jedra izpred prve svetovne vojne, ki ga sestavljajo večinoma enonadstropne hiše, razvrščene ob obnožju Lendavskih goric pod gradom. Nepotrebna izjema je le kockasta socialistična blagovnica, ki so jo brez vsakega občutka zgradili nasproti župnijske cerkve sv. Katarine v 80. letih prejšnjega stoletja.

Kot smo že poročali je Občina Lendava kupila bivšo blagovnico za 795 tisoč evrov. Pričele so se že aktivnosti za njeno prenovo.
V prenovljenem objektu bodo javne vsebine, med katerimi so najpomembnejše sodobna knjižnična dejavnost ter večnamenski prostori, ki bodo dopolnjevali gledališko dvorano in nudili možnosti za razvojne vsebine.

Na vrhu objekta je atraktivna terasa s čudovitim pogledom na staro mestno jedro, ki ponuja možnost za gostinsko in turistično dejavnost.
Gradbeni odbor predvideva, da bo objekt predan svojemu namenu leta 2020. Investicija je ocenjena na 3,5 milijona evrov in bo pomembna za projekt EPK – Lendava 2025.

Razglednica prikazuje mesto kjer stoji sedanja zapuščena blagovina. Leta 1897.

Fotografija prikazuje mesto kje stoji sedanja zapuščena blagovina. Nekje koncem 70. let prejšnjega stoletja.

In danes.

Po prenovi.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja