Slovesnost ob začeteku gradnje Centra za zaščito in reševanje

Včeraj pozno popoldne so na dvorišču nekdanjega TVD Partizana odkrili gradbiščno tablo in tako naznanili začetek gradnje Centra za zaščito in reševanje Lendava, ki predstavlja veliko pridobitev za občino. Svečanosti se je udeležil tudi minister za obrambo Republike Slovenije Karl Erjavec.

Župan mag. Anton Balažek je povdaril, da si Občina Lendava z gradnjo in vzpostavitvijo Centra za zaščito in reševanje Lendava prizadeva za boljše pogoje na področju požarne varnosti ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Prednost tega Centra bo predvsem v modernem konceptu organiziranosti, ki bo povezal gasilstvo, civilno zaščito in humanitarne organizacije in dodal:

Čas bo pokazal, da je ta koncept dober, smotrn in racionalen. Gre za pomembno odločitev, ki smo jo sprejeli glede na oceno požare varnosti in glede na splošne nevarnosti, ki izhajajo iz podnebnih sprememb. Veliko je naravnih ujm in veliko je izzivov, na katere je potrebno odgovoriti z drugačnimi pristopi in organiziranostjo. Vstopili smo v en partnerski odnos, v katerem bo Občina zagotovila prostore, Gasilska zveza pa se je zavezala, da bo okrepila gasilstvo in strokovno delo v PGD. K projektu so pristopile tudi humanitarne organizacije predvsem Rdeči križ, ki bo imel tu prostore. V prihodnje pričakujem, da bo tukaj zrasel, ne samo infrastrukturno lep center, ampak tudi vsebinsko bogat center. Pri opremi računamo na pomoč države in tudi gospodarskih subjektov, ki imajo dokaj dobre pogoje za delo v našem okolju. Pričakujemo, da se glede na oceno požarne ogroženosti, ki jo gospodarstvo in promet povzročajo, gasilstvu nameni več pozornosti

Minister za obrambo Karl Erjavec je povdaril, da so ena glavnih groženj s katerimi se sooča Slovenija prav naravne in druge nesreče, in da ravno prostovoljni gasilci predstavljajo hrbtenico sistema zaščite in reševanja. V svojem nagovoru je pohvalil moderen koncept organiziranosti, ki jo bo omogočal nov Center in dodal:

Vesel sem, da bo ta moderen center omogočal povezovanje različnih služb, ki skrbijo za našo varnost. Na Ministrstvu za obrambo že pripravljajo prenovo Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, v prihodnje pa se bodo posvetili tudi Zakonu o gasilstvu, s katerim želijo izboljšati status gasilcev in položaj delodajalcev. Na ministrstvu bodo okrepili tudi helikoptersko enoto za nujno medicinsko pomoč, saj nameravajo kupiti tri nove helikopterje. Minister je po pogovoru in predstavitvi projekta v Mestni hiši povedal, da bo ob novem Centru za zaščito in reševanje tako potrebo zagotoviti še poseben prostor za heliport.

Predsednik Gasilske zveze Lendava Srečko Prendl je izpostavil,

da ta Center za gasilce pomeni velik napredek; tako za boljše delo kot za večjo varnost gasilcev in varnost vseh občanov. Zahvalil se je vsem, ki so prisluhnili njihovim željam, predvsem županu in občinskemu svetu in tistim, ki so omogočili ta projekt. S simbolnim dejanje, odkritjem gradbiščne table, ki pomeni začetek gradnje, smo tako korak bližje novemu Centru za zaščito in reševanje, ki bi naj bil zgrajen do maja prihodnje leto.

Vir in foto: www.lendavadanes.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja