Slovesnost ob kulturnem prazniku

V četrtek 6. februarja so v organizaciji Občine Lendava in s sodelovanjem s Knjižnico -kulturnim centrom Lendava v tukajšni gledališki in koncertni dvorani izvedli osrednjo občinsko slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku.

V kulturnem programu so nastopili učenci in učitelji Dvojezične osnovne šole Lendava ter glasbena skupina Prašnati. Slavnostni govornik je bil župan občine Lendava Janez Magyar, ki je podelil priznanja za dosežke na področju kulture. Priznanja so prejeli Katja Ferenc, Pia Novak, Valerija Perger in Društvo zbirateljev Pomurja Lindva.

Prejemnica priznanja župana občine Lendava flavtistka Katja Ferenc je študentka prvega letnika Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. V svojih interpretacijah kaže muzikalno širino, občinstvu zna predati sporočilo; zgodbo, ki jo skladba nosi v sebi. Prejela je priznanja in nagrade v Sloveniji in tujini. Pod okriljem nacionalne televizije je posnela skladbe za oddajo Mladi virtuozi, ter bila povabljena na sprejemne izpite na prestižni Nacionalni Konservatorij za glasbo v Parizu. Katjina predanost glasbi se kaže tudi pri njenih dejavnostih v lokalnem okolju. Kot srednješolka je vodila tudi lendavski mladinski cerkveni pevski zbor Anima.

Pia Novak je prejela priznanje župana za dosežke na področju glasbene umetnosti in petja ter širjenja kulture in prepoznavnosti lendavske občine. Glasbeno pot je začela v Lendavi, kjer je zaključila nižjo in višjo glasbeno šolo, smer kitara in klavir. Zadnji dve leti osnovne šole je obiskovala privatno glasbeno šolo Amadeus pri profesorici in operni pevki Nini Dominko. Odločila se je za šolanje na srednji Umetniški gimnaziji, Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana – smer petje. Trenutno obiskuje 2. letnik. Nastopila je že v dveh različnih operah SNG Opera in balet Ljubljana. Poleg šolskih obveznosti veliko nastopa v Ljubljani in okolici, najraje pa se predstavi lendavskemu občinstvu.

Pedagoginja in publicistka Valerija Perger je prejela priznanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenskega jezika med porabskimi Slovenci na Madžarskem. Devet let je poučevala slovenščino na Dvojezični srednji šoli Lendava, zdaj pa je že več kot dve desetletji višja pedagoška svetovalka za narodnostno šolstvo Slovencev v Porabju. Ves čas poudarja, da se ohranjanje manjšinskega jezika začne in konča v družini, kar dokazuje s svojim zgledom. Njeno delo vodi predvsem en cilj; to je boljše znanje slovenščine pri porabskih otrocih.

Priznanje župana je prejelo tudi Društvo zbirateljev Pomurja Lindva, s sedežem v lendavi, ki ga vodi Franc Koren. Od leta 2013 društvo organizira vsako leto dve mednarodni srečanji zbirateljev ter organizira ali pomaga pri organizaciji različnih razstav s področja ohranjanja kulturne dediščine. Sodeluje z muzeji in društvi. Med najbolj odmevne razstave, pri katerih so sodelovali, sodijo tiste v organizaciji Galerije – Muzeja Lendava. Člani se ukvarjajo s klasičnimi področji zbirateljstva, kot so numizmatika, filatelija, antikvitete, razglednice in druge. Pogosto sodelujejo na družabnih, turističnih in drugih dogodkih v občini.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1176″ gal_title=”Osmi februar 2020″]

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja