Slovesna otvoritev Centra za zaščito in reševanje v Lendavi

V počastitev 146-letnice delovanja lendavskih gasilcev in Dneva gasilcev, so včeraj popoldan v Lendavi namenu predali novi Center za zaščito in reševanje, v katerem bodo na skupni lokaciji prostori gasilcev, Civilne zaščite in območnega združenja Rdečega križa. Trak je prerezal predsednik vlade Marjan Šarec, skupaj z lendavskim županom Janezom Magyarjem in predsednikom Gasilske zveze Lendava Srečkom Prendlom. Slovesnosti sta se udeležila tudi Darko But, generalni direktor uprave za zaščito in reševanje in Cveta Tomin, generalna sekretarka Rdečega križa ter župani lendavske Upravne enote, drugi gostje in občani.

Župan Janez Magyar je v pozdravnem govoru spomnil na začetek delovanja gasilcev v Lendavi, katerega pobudnik je bil leta 1873 odvetnik dr. Mihaly Hajos, nato pa dejal: “Lahko rečemo, da je gasilstvo in vse druge oblike nesebične pomoči za nekoga v najhujših trenutkih življenja prispodoba življenja samega, ki nam najbolj trajne poduke daje prav v težkih, morda celo tragičnih trenutkih.” Poudaril je tudi, da gasilci, člani civilne zaščite in pripadniki Rdečega križa ter mnoge druge humanitarne organizacije tvorijo tudi socialno korektiv, ki z močjo humanosti izboljšujejo življenja najbolj ranljivih skupin ljudi v njihovi stiski in nemoči. “Spoštovani vitezi sv. Florijana, zaveznika pred naravnimi in drugimi nesrečami, v vaše plemenito in nesebično poslanstvo polagamo naš občutek varnosti in zaščite. Naj bodo novi prostori vaš novi dom,” je zaključil župan Magyar.

Nato je spregovoril Srečko Prendl, predsednik Gasilske zveze Lendava, v katerem delujeje gasilsko poveljstvo Lendava in gasilsko poveljstvo Dobrovnik s tremi gasilskimi društvi. Predsednik GZ lendava je izpostavil, da so nedolgo nazaj bili gasilci obravnavani kot organizacija, ki se ukvarja z gašenjem požarov, toda po številnih dogodkokih, povezanih z reševanjem lahko zdaj ugotovijo, da je spekter delovanja gasilcev vse širši. “Posledično to terja od organizacije dobro opremljenost in uspešno ter široko strokovno usposobljenost.” Zahvalil se je Občini Lendava, ki je zagotovila nove prostore, v katerih bodo zdaj gasilci skupaj z drugimi organizacijami varneje in bolj kakovostno opravljali svoje naloge.

Spregovoril je še predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je dejal, da je današnja pridobitev je razlog za veliko veselje, hkrati pa nanjo gledamo tudi z upanjem, da bi se ta garažna vrata čim manjkrat odprla in da bi vozila čim manjkrat šla na nujno vožnjo. Kadar pa bo do tega prišlo, pa bodo posredovalci zagotovo pripravljeni, usposobljeni in polni žara, kako prostovoljno pomagati sočloveku. Iskrene čestitke in z gasilskim pozdravom: »Na pomoč!«

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”878″ gal_title=”Otvoritev centra za zaščito in reševanje”]

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja