Severovzhodna Slovenija je dobila novo biosferno območje pri Unescu Hidroelektrarn na Muri ne bo

Minister za okolje in prostor Jure Leben in visoki predstavnik iz Unescovega programa Človek in biosfera (MAB) Miquel Cluesener Godt sta v prostorih občine Velika Polana podelila certifikate županom in županjam občine novoustanovljenega Biosfernega območja Mura (BOM). Gre za že četrto biosferno območje v Sloveniji, razglašeno v okviru Unescovega programa Človek in biosfera. Ta daje območju posebno priložnost za razvoj in tudi povezovanje z ostalimi državami regije v rečnem koridorju Mure, Drave in Donave, od Avstrije, preko Slovenije, Hrvaške in Madžarske do Srbije.
Severovzhodna Slovenija je tako dobila prvo biosferno območje pri Unescu. Območje vključuje šestnajst obmurskih občin, ob pomurskih občinah tudi občino Šentilj. Slovenija je tako dobila novo naravno območje, ki ga bo treba razvijati skupaj z lokalnimi skupnostmi. Lokalnim skupnostim pa to prinaša nove priložnosti za razvoj turizma in kulture.
Minister za okolje in prostor Jure Leben je v svojem nagovoru ob tej priložnosti sporočil, da se zaradi razglasitve biosfernega območja ob reki Muri aktivnosti v zvezi z gradnjo hidroelektrarn na Muri ne bodo izvajale.Povedal je, da je predlagal, da se zaustavi postopek državnega prostorskega načrta za gradnjo hidroelektrarn na reki Muri. Premisliti bo treba, kako bi take objekte lahko umestili v prostor, da bi bili okoljsko sprejemljivi. Dejal je tudi, da je na novem biosfernem območju, na varovanih območjih mogoče delati marsikaj, pod pogojem, da se ne poslabšuje trenutnega stanja okolja. Način izrabe prostora pa v svojih prostorskih načrtih načrtuje občina.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja