Se bioplinarni vrača okoljevarstveno dovoljenje?

Ministrstvo za okolje in prostor je odpravilo sklep, ki ga je Agencija Republike Slovenije za Okolje izdalo. S sklepom bi se lendavski bioplinarni, ki je v upravljanju podjetja Ecos, odvzelo okoljevarstveno dovoljenje.

Po vseh težavah in povzročeni škodi v času delovanja bioplinarne, dovoljenje za njeno delovanje ostaja torej veljavno. Vendar obratovat še zmeraj ne bo mogla, saj je v veljavi še inšpekcijska prepoved obratovanja, dokler se vse nepravilnosti, ki so bile upravljalcem naložene, ne odpravijo.

V tolažbo gre le to, da družba Ecos, ki je najemnica bioplinarne, ne kaže kakršnih interesov, da bi napravo ponovno zagnala. Istočasno ne kažejo kakšnih interesov za sodelovanje s stečajnim upraviteljem Matjažem Nanutom, ki je označil podjetje Ecos za »zelo slabo odzivno«. Najemnine namreč sploh ne plačujejo, ukrepi izdani s strani okoljske inšpekcije pa se ignorirajo. Zato se g. Nanut pripravlja na prvo dražbo za prodajo lendavske bioplinarne.

»Da OVD bioplinarne ostaja veljavno, za nas v stečajnem postopku ne pomeni nič, saj bo novi lastnik moral zahtevati spremembo upravljavca v dovoljenju in pri tem izpolniti enake pogoje, kot če bi dovoljenje pridobival na novo. Prodaja bo morda le malo lažja zaradi boljšega občutka kupcev, da dovoljenje ostaja,« za medij Delo pravi Darinka Zorko iz pisarne Matjaža Nanuta.

Kot poročajo iz lendavske občine za portal Delo, imajo pripravljene protiukrepe v primeru, da se na MOP ne bo zgodilo nič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja