S kolesi okrog Blatnega jezera

Približno 210 kilometrov ali več, odvisno po katerih stranskih poteh kolesarimo, je dolga pot okoli Blatnega jezera. Za zagrizene kolesarje to ni veliko. Za kolesarje, ki uživamo v vožnji, dolžino poti lahko razdelimo na dva dela.
Tako smo storili tudi mi, Turistično društvo Palinka Čentiba, kateri smo doslej uspešno organizirali že dve večji kolesarski turi, smo v mesecu septembru organizirali turo okoli Blatnega jezera.
Omenjena tura je bila napovedana že letos spomladi in je naletela na dobre odzive in nam dala vedeti, da je zanimanje precejšnje. V Td Palinka smo se na to primerno pripravili.

Z organizacijo smo začeli že en mesece prej. Ko se je začel približevati zadnji teden pred odhodom, so se navidezni kandidati začeli izmikati. Pa nič zato, sledil je plan B. Končno število prijavljenih je bilo trinajst. Prišlo je pričakovano soboto jutro, ko smo se zbrali pred Kolesarskim centrom Murania Čentiba. Po preverjanju prisotnosti in obveznem čentibskem aperitivu- palinki, naložimo kolesa na specialno prikolico in se z najetim kombijem in enim osebnim avtomobilom odpeljemo na Madžarsko avtocesto, tik za mejo v Pincah. 145 kilometrov do našega starta v kraju Zamárdi smo hitro prevozili, saj smo bili polni pričakovanj. Vremenska napoved je bila za kolesarjenje več kot odlična. Ko smo prispeli, je sledila namestitev v apartmajih, ki so bili prijetno presenečenje. Če omenimo samo notranji bazen in jacuzzi smo že dovolj povedali… Sledilo je preoblačenje in start v bližnji Szándot na trajekt, ki nas je odpeljal na drugo stran jezera v polotoško vasico Tihany, z razkošnimi razgledi, od tam nas je pot vodila po severni strani v Keszthely. To je bila nekje polovica poti prvega dne, ki smo si jo zadali. Po daljšem postanku v mestu Feštetičev smo si za kosilo privoščili madžarski golaž in za osvežitev hladna točena piva.
Nadaljujemo proti južni strani do cilja prvega dne, to je Zamárdi, kjer smo tudi začeli.
Zmračilo se je, še preden smo prispeli, kar je bila posledica nekajkratnih postankov za počitke osvežitve, fotografiranja in uživanja v razgledih ob poti. Sledila je odlična večerja v kolesarskem hostlu, kjer smo si že precej utrujeni, izmenjali doživetja, saj smo prvi dan prekolesarili dobrih 150 kilometrov. Sledil je dogovor, da bomo zajtrkovali ob osmih zjutraj, nato pa bomo prekolesarili še preostalih 70 kilometrov v smeri Siófoka in do severne strani do Tihanya, od koder smo se vrnili na drugo stran s trajektom. Čakalo nas je še zadnjih pet kilometrov do našega cilja Zamárdija, kjer smo tudi začeli prvi dan. Izredno prijazen gostitelj nam je omogočil še uporabo apratmajev za prhanje po koncu ture. Sledil je zbor in pijača pri Bandi bačiju, s katerim smo se dogovorili še za naslednjo turo, ki je v načrtu za naslednjo pomlad. Vsi udeleženci so bili enotni, da je bila tura okoli Blatnega jezera enkratna, tako v organizaciji, kot v smislu turističnega doživetja.

Kolesarske poti ob obali Blatnega jezera so zgledno urejene in dobro označene. Večinoma se izognejo prometnicam, a ponekod jih je že načel zob časa, zato so bila gorska ali treking kolesa prava izbira. Naj omenimo samo nekatere bisere ob Blatnem jezeru, kot je Badacsonytomaj ob vznožju vinogradniških gričev, jadralski in zdraviliški paradiž Balatonfüred, pa moderni Siófok, ki slovi po plažnih in nočnih zabavah, vrsta mestec na obali Blatnega jezera, na čelu z Balatonboglárjem, mestom grozdja in vina. V nedogled bi lahko naštevali, saj ob poti kar ne zmanjka naravnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, ki si zaslužijo turistično pozornost. Ob jezeru so gosto posejani kampi, hoteli, bifeji, restavracije in gostilne ter trajekt, ki tudi kolesarje dostavi na sosednji breg jezera.

Balaton ali Madžarsko morje je za turistično kolesarjenje v jesenskih dneh najbolj primeren, saj je naval turistov že pojenjal, kljub temu je še veliko kolesarjev. Če vas sedaj mika, da bi tudi vi mogoče prekolesarili okoli Blatnega jezera, bo vaša naslednja priložnost Junija naslednje leto, ko bomo turo razdelili na tri dni.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1035″ gal_title=”Balaton 1″]

[Best_Wordpress_Gallery id=”1036″ gal_title=”Balaton2″]

[Best_Wordpress_Gallery id=”1037″ gal_title=”Balaton3″]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja