Romska kulinarika in koncert glasbene skupine Šukar

Na letnem odru lendavskega kulturnega doma smo lahko nocoj prisluhnili  koncertu  glasbene skupine Šukar.
To je bil tretji koncert v sklopu Festivala romske glasbe, plesa in kulinarike.

Festival romske glasbe, plesa in kulinarike se izvaja v organizaciji Romskega kulturnega društva Romnji v sodelovanju z Ljudsko univerzo Lendava, Občino Lendava, Zvezo za razvoj romske manjšine Preporod, Klubom študentov Lendava in Romskim akademskim klubom. Festival poteka na različnih lokacijah med 20. in 23. avgustom 2018.

Šukar je slovenska tamburaška zasedba, glasbena skupina, ki igra pretežno Romsko glasbo, predvsem tisto, ki izvira iz vzhodne in jugovzhodne Evrope. Skupina je nastala v letu 1990, šteje 5 članov, ki pa velikokrat povabijo različne glasbenike iz Slovenije in tujine, da se jim pridružijo na glasbenih odrih.

Šukar je prva slovenska zasedba, ki je z Romsko glasbo seznanjala domačo javnost in melodije, s svojim nastopi, sočasno širila tudi zunaj meja Slovenije. V letu 2001 jih je pot zanesla najdlje, in sicer na gostovanje na Japonsko. Šukarji pa se pogosto pridružijo tudi drugim izvajalcem pri igranju njihovih skladb. Preigravanje Romske glasbe je za Šukarje veselje, je strast in je način za izražanje najglobljih čustev. Njihove melodije se dotaknejo vsakogar.  Lendavsko občinstvo je bilo praktično združeno z glasbeniki na odru , kar je bilo svojevrstno doživetje

Že popoldne so na ploščadi pred kulturnim domom člani romskega kulturnega društva Narcisa izvedli promocijo romske kulinarike z degustacijo romskih specialitet in predstavitvijo nove jedi Gypsy burger, ki je za obiskovalce bil brezplačen. Gypsy burger se je razlikoval od burgerjev kot jih poznamo v tem, da v njem ni bilo pleskavice ampak pečena vratovina na ciganski način. Tudi naša ekipa je poskusila Burger, ki je bil več kot odličen.

Na koncu koncerta je publika navdušeno zahtevala več in z veseljem so jim ustregli še z nekaj skladbami.

[Best_Wordpress_Gallery id=”488″ gal_title=”šukar”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja