Roma Zene, Tánc és Gasztronómia Fesztivál: A Kanizsa Csillagai roma népzenei együttes koncertje

A lendvai Színház- és Hangversenyterem nyári színpadán magyarországi Kanizsa Csillagai roma népzenei együttes adott koncertet. Ez volt a Roma Zene, Tánc és Gasztronómia Fesztivál nyítókoncertje.

Ez az eseménysorozat a Romnji Roma Kultúregyesület gondozásában jött létre karöltve a lendvai Népi Egyetemmel, Lendva Községgel, a Preporod Roma Kisebbség Fejlődéséért Szövetséggel, a Lendvai Egyetemisták Klubjával és a Roma Akadémiai Klubbal. A fesztivál 2018. augusztus 20 – 23-a között több helyszínen zajlik.

A Kanizsa Csillagai, magyarországi roma népzenei együttes koncertje a lendvai Színház- és Hangversenyterem szabadtéri színpadján.

A Kanizsa Csillagai 1993-ban alakult meg nagykanizsai oláh és beás fiatalokból, az eredeti felállásból mára hárman maradtak, Horváth Zoltánné Ibolya, Havasi Attila és Horváth Zoltán, a hagyományőrző csoport vezetője. Jó néhány éve azonban már a gyermekeik, ifjabb Horváth Zoltán és Jobbik Laura is az együttes tagjai. A Kanizsa Csillagai Együttes a Magyarországon élő cigányok kultúrájából lovári, beás és romungro népdalokat, szatmári, erdélyi és zempléni cigánytáncokat ad elő cigány hagyományőrző népi viseletben. Azon kevés művészeti csoportok közé tartoznak az országban, amelyek a beás népcsoport dalait, táncait is ápolják és megismertetik a világgal. Az együttes bejárta koncertjeivel egész Európát, köztük Németországot, Franciaországot, Svájcot, Olaszországot, Ausztriát, Szlovéniát, Romániát, Tajvant, de számos fellépésnek tettek eleget Magyarországon is. A csapatnak a mostanival együtt ezidáig 6 önálló lemeze jelent meg, ám több albumon jelen vannak közreműködőként is.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”484″ gal_title=”Kanizsai”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja