Redni letni občni zbor Turistično- kulturnega društva Radmožanci

V soboto 29. februarja 2020, se je v Radmožancih odvil redni letni občni zbor tamkajšnjega Turistično- kulturnega društva Močvirski tulipan, ki ga vodi Mari Szabo.

TKD Močvirski tulipan je bilo ustanovljeno leta 2015, društvo šteje 58 odraslih in 9 mladoletnih članov. Društvo velja na območju naše občine, kot širše za eno najbolj dejavnih.

V okviru društva aktivno delujeta sekciji pevskega zbora in rokodelk – vezilj.

V preteklem letu je bilo društvo izjemno aktivno. V Radmožancih so izvedli proslavo ob materinskem dnevu, priredili spomladanski pohod “Skupaj se gibajmo za svoje zdravje!” Skupaj s PGD Radmožanci so organizirali etnološki in kulinarični dan. Pevski zbor je nastopil na proslavah, kjer so tudi rokodelke prikazale vezenje in pletenje cekrov. Člani pevskega zbora so prav tako sodelovali v tekmovanju kuhanja pasulja in na povorki lendavske trgatve. Pred stolpom Vinarium so izvedli predstavitev delavnic izdelovanja izdelkov iz šibja. Na novo so uredili milenijski park v vasi, kjer so še postavili koše za smeti in prenovili tablo z napisom imena vasi.

Pripravili so tudi dvodnevno razstavo vezenin in ročnih del. Rokodelke društva so pripravile razstavo v slopu programa Csori, ki je bila izvedena s soelovanjem Županije Zala. V mesecu novembru so še izvedli delavnice pletenja iz šibja. Decembra so bile izvedene delavnice, kjer so izdelovali božična darila in izdelke iz slame in šibja ter vence, srečanje starejših občanov in prihod Dedka Mraza za najmlajše. S svojimi vezeninami in ročnimi deli so v preteklem letu bogatili razstave v različnih krajih Slovenije ter na Madžarskem in Slovaškem.

Člani društva so sodelovali tudi na odmevnejših turističnih prireditvah in tekmovanjih naše občine, Pomurski galop, Bogračfest, Lendavska trgatev, Domača tržnica, kjer so znani po najboljših langoših.

Na zboru so spregovorili o usodi prostora v radmožanskem gozdu, bolj znanega kot Marijino drevo. Člani društva že nekaj časa skrbijo za urejenost tega kraja, ki ga obiskuje veliko število turistov. Iz prostovoljnih prispevkov se sicer nabere nekaj denarja, kar pa ni dovolj za nujno potrebna obnovitvena dela okolice in pripadajočih objektov. V prihajajoče letu računajo na finančno pomoč lendavske občine in Pomurske madžarske narodnostne skupnosti.

V naslednjih petih letih bo potrebno legalizirati stanje in samo prizorišče tega priljubljenega kraja, saj v nasprotnem grozi rušitev postavljenih objektov in relikvij.

Finančna poročila kažejo, da so v letu 2019 imeli 12.139, 19 evrov prihodkov in 10.998.43 odhodkov.

Vsa poročila so člani soglasno potrdili in sprejeli načrte za delo v letošnjem letu, ki predvideva podobne aktivnosti, kot v preteklem letu, prav tako računajo na finačno podporo občine Lendava, Pomurske Madžarke narodnostne skupnosti in iz razpisov, ko bodo objavljeni v Sloveniji in na Madžarskem.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1215″ gal_title=”Radmožanci občni zbor 2020″]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja