Razvoj lendavske Nafte je pomenil razvoj Lendave

V prejšnjem prispevku smo predstavili kratki razvoj mladega naftnega podjetja v Lendavi.

Z naraščanjem vrtalnih stolpov in produktivnih vrtin in z naraščanjem proizvodnje nafte, je država mislila tudi na tiste, ki so ustvarjali te dobrine, na delavce, vrtalce, črpalce in inženirje, tehnike, uslužbence. Kilometer vzhodneje od Lendave, ob cesti, ki pelje proti Čentibi in Dolini, so začeli gradbeni delavci koncem leta 1948 postavljati provizorične barake in graditi novo naselje za ljudi, ki so bili zaposleni pri Nafti. Rasti začne novo mesto, ki so ga meščani iz Lendave krstili za »Kolonijo«. Toda, ko so dograjene dvostanovanjske vile, dvonadstropni bloki, ta del le postane novi del mesta.

Uprava podjetja, ki je v prvih povojnih letih bila v samem mestu Lendavi, se prav tako v letu 1951 preseli v novi del Lendave v Naftine upravne zgradbe. Zrasel je tudi nov kulturni dom z lepo dvorano, restavracijo, kegljiščem, trgovino.

Aprila 1951 prevzame podjetje v Lendavi republika Slovenija. Prva velika naloga novega vodstva je bila preprečiti nadaljnje uhajanje plina v zrak in z naglico se začne gradnja lovilnih naprav za zemeljski plin.
Kljub temu, da je že leta 1950 bila zgrajena majhna degazolinaža na aktivno oglje, ki so jo zgradili domači strokovnjaki in ki je iz zemeljskega plina začela pridobivati precejšnje količine gazolina, je vendar ves ostali plin uhajal v zrak, v kolikor ga niso pokurili v obratovanju v samem podjetju in po stanovanjih v Lendavi in okolici.
Z veliko naglico so začeli graditi zbirne postaje za nafto, kjer so lahko zajemali tudi plin, ki z nafto vred prihaja iz zemlje in se koristno uporabi. Zgrajeni so bili cevovodi od zbirnih postaj do rezervoarjev, zemeljski plin pa je s tem bil zajet, začel potovati po cevovodih v degazolinažo, kjer so mu odvzeli gazolin in težje ogljikovodike in so tem dosegli, da je suh metan odpotoval v kompresorsko postajo.
21. septembra 1950 je prevzel delovni kolektiv Proizvodnja nafte v Lendavi podjetje v svoje upravljanje. Izvoljen je bil prvi delavski svet.

Se nadaljuje.

1945. Petišovsko polje, začetek pridobivanja surove nafte.
Naftine delavnice in upravna zgradba.
Naftini stanovanjski bloki v Tomšičevi ulici.
Delavci Nafte med prevozom vrtalnih garnitur.

Dvorana Nafte v Koloniji. Zraven je bila restavracija, trgovina, kegljišče in kulturna dvorana.

Delavci podjetja Nafta na zborovanju ob izvršitvi svojega delovnega plana. Nekje v 50.letih prejšnjega stoletja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja