Razstava: 30 let delovanja organiziranega vezilstva med prekmurskimi Madžari

Zavod za kulturo madžarske narodnosti Lendava in Galerija-Muzej Lendava sta danes v prostorih lendavskega gradu odprla jubilejno razstavo z naslovom 30 let delovanja organiziranega vezilstva med prekmurskimi Madžari.

Na odprtju razstave sta imela uvodno besedo Dubravko Baumgartner, direktor Galerije-Muzeja Lendava ter Mihael Šooš, direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti Lendava, ki prisotnim pove:

Spoštovane dame in gospodje,
Hvala, da ste se v tako lepem številu udeležili današnjega praznika. Na otvoritvi razstave na tako eminentnem mestu, kot je Lendavski grad. Dolga leta je tu delovala osnovna šola in marsikdo se je tu naučil brati in pisati, v zadnjih letih pa je poleg muzeja raztavni prostor, kjer razstavljajo dela velikanov umetnosti, kot so Goya, Picasso, Miró, Dalí ali Chagall.
Na tem mestu bomo odprli tisto razstavo, za katero pred 30 leti noben ni verjel, da bo mogoče. Takrat se je namreč porodila ideja, da bi ustanovili krožke, kjer bi se učili in ustvarjali madžarske premurske vzorce vezenin, ki so skoraj šle v pozabo. Magda Bažika je bila tista, ki je s kolesom obiskala sovaščane in jih motivirala, da bi ustanovili krožek vezenin poleg moralne podpore dr. Lászlója Göncza.
Tako sta pod strokovnim vodstvom Ete Török nastala krožka v Čentibi in Pincah. V kasnejših letih so se pridružile druge strokovne sodelavke v raznih vaseh. Trenutno deluje 12 skupin v 12 naseljih in razveseljiva je novica, da v dveh naseljih razmišljajo o ponovni ustanovitvi le teh.
V tridesetih letih si je veliko naših veziljk prislužilo naziv mojstra in so obenem tudi poučuvale na vaseh. V posebno zadovoljstvo mi je, da sta se poleg Margit Horvat, Darinke Antalašič in Olge Jandl na to pot odpravile tudi Rozina Nemec in Andrea Feher. S tem je ta dejavnost zagotovljena pri nas za naslednjih 20-30 let.
Na koncu bi se rad zahvalil vsem ženskam, ki so nam omogočile, da smo lahko sploh tu. Če ne bi bilo vašega predanega dela ob večerih iz dneva v dan, ne bi bilo toliko lepo okrašenih prekmurskih hiš, ne bi širili dobrega imena v celotnem karpatskem bazenu, Evropi in v svetu. 

Po nagovoru je razstavo odprl višji kustos in etnolog dr. Zoltán Kepe Lendvai. Razstava bo na ogled do 18. novembra 2018.

[Best_Wordpress_Gallery id=”609″ gal_title=”Razstava:30 let delovanja organiziranega vezilstva med prekmurskimi Madžari”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja