Razstava velikonočnih pirhov v Dobrovniku

Etnografska hiša Györgya Dobronokija je letos prvič gostila razstavo pirhov, ki je že tradicionalna prireditev v Dobrovniku. Pretekla leta se je razstava izvedla v avli dobrovniškega kulturnega doma. Organizator razstave, ki je že dvaindvajseta, je KUD Petőfi Sándor. Na ogled je okoli petsto pisanic. Na razstavi si lahko razen dobrovniških pisanic ogledamo tudi tiste iz Madžarske saj je dogodek že nekaj let mednaroden. V času razstave pa je v hiši rokodelstev na ogled tudi praktični prikaz različnih tehnik izdelovanja pirhov.

V Dobrovniku pirhe izdelujejo že več kot sto let v batik tehniki. Ta tradicija se prenaša iz roda v rod, za kar vlada zanimanje tudi med mladimi. Najmlajši izdelovalec pirhov iz Dobrovnika je star komaj 11 let, najstarejša pa 90. Na razstavi so tudi pirhi, ki so jih izdelali učenci osnovne šole in vrtca Dobrovnik.
Dobrovniške pirhe izdelujejo tudi z drugimi postopki, kamor sodijo tudi jedkani pirhi. Nekateri pa izdelujejo pirhe, da po njih praskajo z ostrim nožem, iglo, britvijo ali dekoracijskim nožem. Spet drugi pirhe izdelujejo tako, da na jajce dajo liste rastlin, in jajce skuhajo v vodi s čebulno lupino.

Razstava je na ogled še v nedeljo, od 9. do 18. ure.

[Best_Wordpress_Gallery id=”785″ gal_title=”Dobrovnik-pirhi 2019″]

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja