Razstava nagrajenih fotografij v mestnem parku

Prireditev, Dnevi fotografije v Lendavi se včeraj pričela z otvoritvijo fotografske razstave v lendavskem parku.
Na razstavi si lahko ogledate fotografije treh članov kluba,Biserke Sijarič,Nataše Kos in Kristijana Jesenoviča.

Njihove razstavljene fotografije so na mednarodnih razstavah dobile najvišje nagrade, ki jih razpisuje Mednarodna zveza za fotografsko umetnost.

Mednarodna zveza za fotografsko umetnost ( FIAP ) združuje nacionalne fotografske organizacije po celem svetu. Fotografske organizacije pod okriljem zveze organizirajo foto natečaje v svojih državah. Sodelovanje na tovrstnih foto natečajih predstavlja za vsakega fotografa velik izziv. Tako se hitro znajdeš v konkurenci fotografov iz celega sveta in hitro ugotoviš kako kvalitetne so tvoje fotografije.
Vsak foto natečaj razpiše najmanj 2 kategoriji, največkrat pa od 4-6 kategorij v katerih lahko fotografi sodelujemo. V vsako kategorijo lahko pošlješ štiri fotografije za katere meniš, da so ti najbolj uspele. Večinoma na teh natečajih sodeluje od 150 do 300 fotografov iz celega sveta. Konkurenca je zelo huda, saj lahko na natečaju tekmuje od 2400 do 7000 fotografij. To množico del pregleda in oceni- točkuje žirija, ki jo sestavljajo vsaj trije fotografi. Fotografije, ki zberejo dovolj predpisanih točk so sprejete na salon natečaja, tiste z največ točkami pa se uvrstijo v konkurenco kjer tekmujejo za nagrado salona. Izbranim delom se podelijo medalje salonov in častni traki. Za vsak sprejem fotografije in za vsako nagrado se vodi evidenca saj je za pridobitev častnih fotografskih nazivov potrebno izpolniti določene pogoje. Fotograf mora zbrati določeno število salonov na katerih je sodeloval, sodelovati mora v določenem številu držav,upošteva se število fotografij s katerimi je tekmoval, evidentira se število njegovih sprejetih del, evidentira se število nagrad, ki jih je osvojil.
Častnih fotografskih nazivov pa je več in si sledijo z številom dobljenih nagrad in sprejemov. Ti nazivi so: AFIAP (artist FIAP ), EFIAP (excellence), EFIAPb, EFIAPs,EFIAPg EFIAPp (platinum) in MFIAP (master FIAP).
Z ponosom vam lahko povemo, da imamo v Lendavskem foto video klubu članico, ki nosi častni fotografski naziv AFIAP. To je Biserka Sijarič.

Biserka se s fotografijo ukvarja od dvanajstega leta svoje starosti. Članica Foto video kluba Lendava je od njegove ustanovitve, torej 10 let. Samostojno je razstavljala v Lendavi, Murski Soboti, Turnišču, Ljubljani in Celju. Sodelovala je na številnih skupinskih razstavah Fotovideo kluba iz Lendave, foto kluba Čakovec in foto kluba Nagykanizsa. Njena fotografija z naslovom Trinity, ki jo lahko vidimo tudi na današnji razstavi se je uvrstila med 220 najboljših s celega sveta in bila objavljena v knjigi MONO na Švedskem. Biserka je nagrade za svoje fotografije prejela v Angliji, Južnoafriški republiki, Turčiji, Črni Gori in v Sloveniji. Biserka Sijarič se nam danes predstavlja s tremi nagrajenimi fotografijami.
Z njimi nas vodi skozi svet v katerem živimo. To je svet nenehnega gibanja in spreminjanja in svet skrivnostne človeške notranjosti in čustvovanja. Njena tankočutnost in možnost občutenja miru ali viharjev v človeški duši se ne kaže le v fotografiji. Biserka je tudi pesnica, ki je pred kratkim izdala svojo prvo pesniško zbirko z naslovom Stvarnost iluzije v kateri nas razvaja s svojimi stihi, ki jim ne moremo reči drugače kot presunljivo lepi, ko nas nagovarjajo s šelestom polnega sveta, naseljenega s koprnenjem in grenkobo. Predvsem pa je Biserka ženska, ki postaja tem večja čim bolj se približuje zadnjemu verzu v svoji pesmi in zadnji fotografiji v seriji, saj do zadnje črke na papirju in do zadnjega kadra na fotografiji ne dovoli, da bi ji iz duše iztrgali katero koli spoznanje, ki ga je ponotranjila v svojem življenju. Iz njenih fotografij nas osvetli vsa mogočnost smisla življenja, ki ga do takrat morda še nismo občutili, iz njenih verzov pa se oglasi vsa mogočnost izpovedne tišine, ki je do takrat morda še nismo slišali…….Biserka Sijarič.

 

Nataša Kos se je z fotografijo začela ukvarjati povsem naključno,leta 2012. Danes se Nataša lahko pohvali z zavidljivim številom samostojnih razstav v Murski Soboti, Ljubljani, Celju, v Italiji in v Nemčiji. Sodelovala je tudi na skupinskih fotografskih razstavah v Jesenicah, Murski Soboti, Negovi, Reki, v Laškem in v Trstu.
Aprila leta 2016 je bila s serijo fotografij z naslovom »Kaj ti je deklica«, predstavljena v eni izmed vodilnih svetovnih revij s področja fotografije Digital Camera ( za področje Velike Britanije ) in v reviji Digital Camera World ( za področje ZDA ). Njene fotografije so bile predstavljene tudi v revijah: Friendly Magazine, NTWK, Juliet art magazine, ki jih izdajajo v Italiji in v časopisu Delo.
Nataša Kos se nam na današnji razstavi predstavlja z nagrajeno fotografijo, ki je skrivnostna in nam, gledalcem ponuja več vprašanj kot odgovorov. Prav zaradi tega nas postavlja v vlogo aktivnega opazovalca. Nataša skozi svojo fotografijo izraža žensko hrepenenje, izgubo ali pa iz izgube porajajočo se stisko. Istočasno pa nam svetloba, ki vdira v prostor ženske intime daje slutiti, da je mogoče najti izhod iz sveta zaprtih vrat. Ko prehodiš neskončne labirinte samotne duše in nekoč, nekje odpreš še zadnja zaprta vrata, te obsije svetloba, ki te vsak dan v ponovljivem zaporedju prebuja in zvečer uspava ter prinese še veliko dragocenega vmes. Ko gledaš Natašino nagrajeno fotografijo imaš občutek kot, da bi avtorica s svojim delom pred nas postavila naše lastno ogledalo, nekaj kar razburka naše misli in čustva, nekaj kar ruši ustaljena pravila in tabuje. Naj njena fotografija postane in ostane provokacija za premik v naših glavah, ki je potreben za dosego boljšega in lepšega jutri…..Nataša Kos

 

Kristjan Jesenovič se predstavlja s šestimi nagrajenimi fotografijami. Kristijan se je fotografiji resneje začel posvečati pred desetimi leti. Najbližje mu je krajinska fotografija, občasno pa ga pritegnejo tudi druge teme fotografske umetnosti. Kristijan je eden izmed ustanovnih članov Foto video kluba Lendava in prejemnik številnih mednarodnih fotografskih nagrad, njegova dela pa so bila tudi objavljena v mednarodnih publikacijah. Sodeloval je na številnih skupinskih razstavah Foto video kluba iz Lendave, foto kluba Čakovec in foto kluba Nagykanizsa.

Njegova dela, ki si jih danes lahko ogledate, so nastala v barvni in črno beli tehniki in prikazujejo pokrajine. Štiri fotografije v barvni tehniki nas v prefinjenih diagonalah in domišljenih barvnih linijah popeljejo v samo srce pokrajine tako, da občutimo njen utrip in njeno nenehno spreminjanje in presnavljanje v svetlobo in toploto. Tudi, če bi sami s fotoaparatom stali na istem mestu,kjer so se rodile njegove fotografije, bi se začudili kako to,da so naše fotografije drugačne od njegovih, manj izrazite in manj izpovedne. Potrebno je biti ob pravem trenutku na pravem mestu in v tem je Kristijan pravi mojster. Ne ustraši se niti črno bele tehnike. Danes imamo priložnost videti dve njegovi nagrajeni fotografiji v črni in beli. Z pomočjo črne in bele nam z veliko mero drznosti pokaže čudovito igro senc v krajini in nas povabi v svet, ki je popolnih oblik, oblik, ki nas prevzamejo in so pomembnejše od barv. To je svet, kjer materija poveličuje svetlobo in istočasno svet, ki je poln globin neznanega, ki mu vlada tema. Kristijan obvlada barve, a se za njimi ne skriva, ampak se z njimi sporazumeva. In vse se zdi tako preprosto, toda nikoli popolnoma črno in tudi ne belo.
Kristijan Jesenovič.

Besedilo: Igor Ternar.

 

 

Kristijan. Jesenović- Lost.
Kristijan Jesenović- Bokodi Lake.
Biserka Sijarič- route to the unknown.
Kristijan. Jesenović- Natures geometry ll.
Biserka Sijarič-Trinity.
Kristijan. Jesenović- Chestnut Alley.
Nataša. Kos- They will come.
Biserka Sijarič- Hope.
Kristijan. Jesenović- Waves and Cypresses.
Kristijan Jesenović- Good Morning sLOVEnia.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”546″ gal_title=”Razstava v parku fvkl”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja