DUŠKO ABRAMUŠIČ: LETNI ČASI V LENDAVSKEM VINARIJU

Danes popoldan se je v kupoli Stolpa Vinarium odvilo odprtje razstave Akademskega slikarja Duška Abramusiča. Razstavo je odprl župan Janez Magyar.

Razstavo je predstavil Mario Berdič, lik. kritik iz Maribora, ki o avtorju pove naslednje:

Akad. slikarja Duška Abramusiča je pred slabim letom iz Bosne in Hercegovine v Lendavo privedla njegova ljubezen do Karin, njegove sedanje soproge, s katero sta med skupnimi sprehodi odkrivala naravne lepote Lendave z Lendavskimi goricami, ki že od nekdaj navdihujejo likovne umetnike k ustvarjanju.

Lendava je navsezadnje kraj s pomembno kulturnozgodovinsko tradicijo in enkratno, popolnoma samosvojo etnografsko podobo, kandidirati pa namerava tudi za Evropsko prestolnico kulture. Pomembnim zgodovinskim, tako posvetnim kot sakralnim zgradbam, se je leta 2015 pridružil še stolp Vinarium, delo arhitektov Oskarja Viraga in Iztoka Rajšterja iz arhitekturnega biroja Vires, ki sta se ga prijela vzdevka panonski svetilnik in pomurski Eiffelov stolp, njegovo torzijsko obliko pa naj bi navdihnila japonska igra potrpežljivosti s palčkami mikado, v trenutku tik pred razsutjem. Posebnost stolpa je tudi likovno razstavišče, ki dopolnjuje kulturno ponudbo kraja.

Duško Abramušič je verjetno prvi likovnik, ki je povezal najvišji razgledni stolp na Slovenskem v ikonografsko celoto štirih strani neba oziroma štirih narodov, štirih letnih časov in štirih filozofskih elementov, navezujoč hkrati na quaternarius ali platonsko število 4, kot vsoto 1+2+3+4, ki daje popolno število 10. Umetnik je postavitev izbora dvanajstih najnovejših slik na razstavi, v celoti posvečeni Lendavi in Lendavskim goricam, razdelil na štiri dele, tako da vodoravnim krajinam ali vedutam sledi navpični stolp, upoštevajoč premene letnih časov.

Duško Abramušič je po diplomi na ALU v Sarajevu večino svojega ustvarjalnega življenja, poleg občasnih drugih zaposlitev, deloval kot likovni pedagog, pri čemer je svoje učence poučeval v najrazličnejših likovnih
tehnikah ter jim hkrati posredoval likovno teoretična znanja in jih učil upodabljanja v različnih likovnih izrazih, tako da se slogovna raznolikost odraža tudi v njegovem bogatem likovnem opusu, motivsko osredotočenem predvsem na krajine in vedute, redkeje tihožitja. Vsako umetnikovo delo je zato unikatno po svojem likovnem izrazu in načinu uporabe likovnih elementov, česar se loteva analitično, s poudarkom na problematiki objektne in barvne kompozicije, sezonskega kolorita, prostora oziroma perspektive, volumna, atmosferskega učinkovanja, kontrastnega preigravanja svetlobe in sence, robnosti ploskve, lazurnosti in impastov, poteznih sistemov ipd. Navkljub izraziti raznolikosti, pa je skupni imenovalec Abramušičevih likovnih del vse prevladujoče nostalgično, dejali bi celo arhaično vzdušje minulih časov, pri čemer so vedute in krajine popolnoma brez štafažnih figur, tako daje človekova prisotnost zaznavna izključno posredno, po njegovih delih, točneje po poseganju v naravo, ki pa nekoč ni imelo tako usodnih posledic za okolje kot dandanes. Tako lahko v umetnikovih delih zaznamo ekološko sporočilo oziroma poziv k ohranjanju narave in urbanega okolja v takšnem stanju, ki bo omogočalo preživetje tudi zanamcem. Četudi Duško Abramušič izvira iz bosansko hercegovskega kulturnega okolja, je na slovenski umetniški sceni prisoten že dlje časa, še posebej na likovnih kolonijah, kjer seje s slikanjem v pleneru motivsko prilagodil tukajšnji pokrajini. Slovensko, še posebej pa lendavsko kulturno občinstvo gaje tako že sprejelo za svojega, za kar se mu umetnik zahvaljuje s pričujočo razstavo.

Mario Berdič, lik. kritik, Maribor, maj 2019

[Best_Wordpress_Gallery id=”854″ gal_title=”Duško Abramušić razstava”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja