Razstava akademskega slikarja Lászlá Nemeša, Cvet Cvetov, 2019

Danes je v centru Bánffy potekala svečana otvoritev prenovljenih prostorov, v okviru katerega so ob 18. uri odprli razstavo akademskega slikarja Lászlá Nemesa, ki nosi naslov Cvet Cvetov, 2019.
Odprtje razstave so popestrili s kulturnim programom, nastopila sta pevka Tatjana Kološa, na kitari jo je spremljal Damir Soldat.

László Nemes se je rodil leta 1948 v Romuniji, v mestu Cluj-Napoca (Kolozsvár). V letih 1969–1974 je obiskoval Univerzo za umetnost in oblikovanje Ion Andreescu v Cluj-Napoca v Romuniji. Njegova mentorja sta bila Gábor Miklóssy, Aurel Ciupe. Do leta 1989 je v šolah v Târgu Mureșu (Marosvásárhely) delal kot učitelj likovne vzgoje. Leta 1990 se je preselil na Madžarsko v Zalaegerszeg, zadnjih nekaj let pa živi v Lendavi. V svojih likovnih delih pogosto uporablja vtise iz literarnih del, ki jih upodablja kot abstraktno in nadrealistično interpretacijo doživetega. Je avtor mnogih razstav, v Lendavi vodi priljubljene likovne krožke za osnovnošolce, otroci pa ga poznajo pod imenom Laci bácsi.
László Nemes je dobitnik prestižnega madžarskega državnega odlikovanja (Bronasti križ), ki ga podeljuje predsednik Madžarske madžarskim ali tujim državljanom za njihove zasluge madžarskemu narodu. Red, ki je bil ustanovljen leta 1991, ima tri stopnje: zlati križ, srebrni in bronasti križ.
Je avtor številnih likovnih del, razstavljal je v mnogih evropskih mestih, samostojno in skupaj z drugimi umetniki.

[Best_Wordpress_Gallery id=”680″ gal_title=”Nemes Laszlo”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja