Prvotna tiskarna Balkanyi v Lendavi

Ponosno vam predstavljamo razglednico našega mesta s konca 19. stoletja, katera prikazuje prvotno lokacijo tiskarne Balkanyi Ernesta v Dolnji Lendavi. Kolikor je nam znano ta razglednica še ni bila objavljena na spletu. 

 

Fotografija prikazuje notranjost tiskarne z delavci in stroji v prvotni tiskarni. 

Kdo je bil  Ernest Balkanyi?

Leta 1898 je prišel v mesto tiskar, trgovec, založnik in knjigarnar Ernest Balkanyi in odprl papirnico, knjižnico, tiskarno in knjigoveznico. Poleg madžarskih izdaj je natisnil tudi več slovenskih publikacij. Leta 1914 so tu tiskali Kleklove Novine v vendskem jeziku. Izdajali so tudi Marijin list, politični tednik Istina, mesečnika Marijin Ograček in Slovenska krajina, med letoma 1934 in 1935 pa Ljudsko pravico, zelo socialistično usmerjen časopis, ki velja za predhodnika današnjega Dela, ter pozneje še napredni časopis Mladi Prekmurec.

Družina Balkanyi je, ne glede na težka obdobja, tiskala imenitne umetniške izdaje tako na lokalni kot tudi na državni ravni, številnih med njimi si drugod niso upali tiskati. Pred začetkom druge svetovne vojne je tiskar Balkanyi umrl, leta 1947 pa je bila tiskarna nacionalizirana. S tem je zamrlo tudi znamenito lendavsko tiskarstvo.

Ernest Balkanyi z družino pred svojo papirnico in tiskarno, v času Kraljevine SHS.
Tiskarna Ernesta Balkanyija v času Avstro-Ogrske Monarhije, kjer je delovala do leta 1947, ko je bila nacionalizirana.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja