Prvi Festival langošev in Vaški dnevi v Gaberju

Od petka do nedelje so se v Gaberju odvijali tradicionalni Vaški dnevi. Organizatorji prireditve so bili Krajevna skupnost Gaberje in domača društva. Prireditev se je začela v petek, s sveto mašo v slovenskem in madžarskem jeziku. Sledila je svečana prireditev, s katero so obeležili 35 let praznovanja vaških dni, kot jih poznamo sedaj. V kulturni dvorani so organizatorji pripravili razstavo starih fotografij, ki prikazujejo zgodovino krajevnih praznikov. Razstava je bila na ogled do nedelje. Za petkov zabavni večer sta pokrbeli glasbeni skupini Zlata žila in Kumovi.

V soboto se je v Gaberju organiziral prvi “Festival langaša”, na katerem je sodelovalo enajst ekip iz Prekmurja in ena iz Madžarske. Langaš je tradicionalna specialiteta madžarske kuhinje, ki jo poznamo tudi v Prekmurju in okolici, prav tako ga poznajo na Slovaškem, v Romuniji, Vojvodini in v Medžimurju. Pripravljene langaše je ocenjevala tričlanska komisija, ki je pred objavo rezultatov opozorila, da se zadnje čase na langaših pojavljajo razni dodatki, ki niso ravno tradicionalni in izrazila željo, da se naj langaši strežejo z dodatki, ki so tradicionalni, torej česen, smetana in naribani sir. Pripravljene langaše so ekip razdelile med obiskovalce.

Po oceni komisije je najboljši langaš pripravila ekipa KS Dolga Vas, drugo mesto je zasedla ekipa iz madžarskega Bejcgyertyánosa, tretje mesto je pripadlo ekipi gaberskega kulturnega društva. Posebna nagrada za najizvirnejši langaš je pripadla ekipi TKD Močvirski tulipan Radmožanci.

V soboto so vaškem domu odprli še razstavo izdelkov krožka ročnih del Kulturnega društva Zarja Gaberje. V pozno popoldanskih urah so na nogometnem igrišču pripravili vaške zabavne igre, na katerih so se pomerile ekipe iz vasi naše občine. Na prireditvi so ves dan potekale razne animacije za otroke in srečelov. Gabersko podjetje Gumi center je omogočilo brezplačno vožnjo z električnimi vozili. V večernih urah se je prireditev nadaljevala z zabavnim večerom s skupino Weekend band.

Zadnji dan prireditve, v nedeljo, se je odvila proslava ob peti obletnici citrarjev KD Zarja Gaberje. Za zaključek je sledila nogometna tekma med ekipama NK Panonija Gaberje in NK Doborovnik, kjer so slavili domačini s 6:1.

Foto: Vlado Sofronievski

Fotogalerija prvi dan

[Best_Wordpress_Gallery id=”982″ gal_title=”Gaberje vaški 2019/1″]

Fotogalerija drugi dan

[Best_Wordpress_Gallery id=”983″ gal_title=”Gaberje vaški 2019/2″]

Fotogalerija tretji dan

[Best_Wordpress_Gallery id=”984″ gal_title=”Gaberje vaški 2019/3″]

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja