Prva prodajalna naftnih derivatov v mestu

V Lendavi smo leta 1958 dobili prvo prodajalno z naftnimi derivati. Delovala je na tedanji Partizanski ulici, nasproti hiše Taševih (danes tukaj stoji poslovno stanovanjski objekt, center za socialno delo). Trgovina je bila v lasti Trgovskega podjetja Panonija. Naslovna fotografija prikazuje, kako je potekalo polnjenje rezervoarja. Pozneje je Panonija odprla sodobnejši bencinski servis na ovinku Partizanske in Mlinske ulice. Servis je čez čas prešel v last podjetja Petrol in je na tej lokaciji deloval še do devetdesetih let prejšnjega stoletja.

V nadaljevanju si preberite spomine gospe Mire Unger, ki še danes živi v neposredni bližini, kjer je bila prva prodajalna z gorivi.

Vonj po bencinskih hlapih


Generacije odhajajo, spomini ostajajo, in da ne bi šli povsem v pozabo, je prav, da jih oživimo.
Tako je ostal spomin tudi na ročno bencinsko črpalko, ki je pred dobrimi šestimi desetletji stala v naši ulici, ob vhodu v našo hišo. Kot takratna osnovnošolka se spomnim velikih kamionov, ki so pripeljali kovinske sode napolnjene z bencinom. Ob kamionu so nastavili nerabljene pnevmatike in nanje spuščali sode. Delavci so jih nato kotalili na dvorišče, v dve zemljanki, kjer so jih skladiščili.
Gorivo so iz soda prečrpali v črpalko, iz nje pa polnili rezervoarje, takrat še veliko manjšega števila avtomobilov, mopedov, traktorjev. V majhni prodajalni, v sosednji stavbi, so prodajali tudi petrolej, ki so ga točili iz manjšega aluminijastega rezervoarja z dva decilitrsko merico. V isti zgradbi so odkupovali tudi cekarje iz ličja, ki so jih kmečke ženice iz okoliških vasi, na kolesih, pripeljale v prodajalno.
Spomnim se tudi veselja, ko smo se otroci povzpeli na prazne sode in jih preko dvorišča kotalili do kamionov. Za opravljeno delo smo dobili nekaj dinarčkov za sladoled.
O skrbi za okolje in zmanjševanju škodljivih emisij v tistem času ni bilo toliko prizadevanj kot danes, narava je bila še veliko bolj zelena, neokrnjena, v potokih je tekla čista voda.
Po odstranitvi ročne bencinske črpalke, pa je še dolgo ostal vonj po bencinskih hlapih.


Skladišče goriva

Otvoritev novega bencinskega servisa v Lendavi. Na fotografiji je kolektiv trgovskega podjetja Panonija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja