Protesti v madžarski prestolnici

Budimpešto že peti dan pretresajo protesti zaradi nove delovne zakonodaje, ki jo je sprejela vlada premierja Viktorja Orbána.
Nedeljske proteste, ki so jih protestniki poimenovali ‘Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!’ oziroma ‘Vesel božič, gospod premier!’ so organizirale opozicijske stranke, študentske organizacije in civilisti, ki opozarjajo na vse bolj avtoritarno vladanje sedanjega premierja Viktorja Orbána in njegove vlade.
Nov zakon delodajalcem povišuje dovoljeno število nadur z 205 na 400 ur nadur na leto, zaradi česar so ga kritiki poimenovali ‘suženjski zakon’, saj poleg povečanega obsega dovoljenih nadur izplačilo le-teh podaljšuje na eno do tri leta.
Vlada premierja Orbána se je znašla pod plazom kritik tudi zaradi nedavno sprejetih reform pravosodja, ki se organizacijam za človekove pravice zdijo sporne in v njih vidijo najnovejši primer spodkopavanja demokratičnih institucij pod vodstvom predsednika madžarske vlade.

Ta mesec se je bila prisiljena iz Budimpešte na Dunaj preseliti tudi Evropska univerza v lasti Georga Sorosa, ki ga imajo madžarske oblasti za nekakšnega dežurnega krivca za vse.
Medtem ko vsi svetovni mediji pišejo, da sta vzroka za proteste na novo sprejeta delovna zakonodaja in vse večje nezadovoljstvo ljudi, večina madžarskih spletnih medijev krivdo vali na Georga Sorosa in študente njegove univerze, ki naj bi že dolgo načrtovali takšen protest proti madžarski vladi.
O razvoju dogodkov bomo še poročali, saj je marsikomu izmed nas dogajanje na Madžarskem pomembno, ker smo z njimi povezani zgodovinsko, kulturološko in gospodarsko.

Georg Soros, multimilijarder madžarskega porekla , ki ga imajo madžarske oblasti za nekakšnega dežurnega krivca za vse.

 

Viri: https://www.rtvslo.si/svet/madzarska-na-tisoce-protestnikov-proti-premierju-orbanu/474912 https://index.hu
https://veledvagyunk.blog.hu/2018/12/14/_boldog_karacsonyt_miniszterelnok_ur_a_maszsz_tamogatja_a_vasarnapi_ujabb_tiltakozo_akciot
https://siol.net/novice/svet/pri-ljudeh-ki-volijo-orbana-je-prisoten-tudi-velik-cinizem-foto-video-485688
https://www.independent.co.uk/news/world/europe/hungary-budapest-protests-viktor-orban-labour-law-a8685936.html
http://www.origo.hu/itthon/20181217-elte-ajk-soroshalozat.html

Foto: MTI

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja