Projekcija slovenskega dokumentarnega filma Konec

Nocoj je v Centru Banfy svojo lendavsko premiero doživel film Konec, avtorja Vida Hajnška. Ta nam je po koncu predvajanja zaupal podrobnosti o nastanku filma.

Njegov film je dokumentarni magistrski projekt, lotil se je najprej zgodbe pogrebne govorke, ki jo je spoznal na dedkovem pogrebu. Nastalo je razmišljanje o smrti, ritualnih, osebnih vidikih smrti. Med enoletnim snemanjem je videl, da je težko priti pod masko lika, ki ga govorka živi in je. Na eni točki se je odločil za snemanje babice in za nazaj videl, ko je material nastal, da je to bistvo filma. Nastal je kontrast med eno in drugo vdovo, tudi govorka je vdova že 35 let.

Film se, kot je dejal Vid, dotika velikega tabuja smrti. Naša civilizacija skuša smrt skriti za zavese vseh mogočih ustanov, ki poskrbijo za mrtve. Kako je na avtorja delovalo to soočanje s poljem smrti, posebej obiski krematorijev, pogrebov? “Preko govorke sem spoznal krematorista, s katerim sva se zelo ujela. Intenzivno je bilo zame. Sprva se mi je zdelo, da nimam kaj tam delati. Krematorist mi je rekel: ‘Te zelo razumem, ampak jaz se počutim, kot da vsak dan kurim omare.’ Preko njegove prizemljenosti sem začel to dojemati kot normalno, a v resnici zelo težavno delo.

[Best_Wordpress_Gallery id=”319″ gal_title=”konec”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja