PRIREDITEV OB SVETOVNEM DNEVU ROMOV V LENDAVI

Prireditve Tudi mi smo otroci sveta ob svetovnem dnevu Romov, ki jo vsako leto pripravijo dvojezični vzgojno-izobraževalni zavodi občine Lendava, se je 6. aprila v Gledališki in koncertni dvorani Lendava udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Sporočilo prireditve, ki so jo moderirali dijaki Dvojezične srednje šole Lendava, nastopili pa otroci Vrtca Lendava, učenci DOŠ I Lendava, DOŠ Genterovci, DOŠ II Lendava, varovanci VDC Lendava, plesalci romskega kulturnega društva Romano Jilo in glasbena skupina Romano glauso, dogajanje na odru pa sta povezovali igralki Miškinega gledališča KU-KUC, je bilo enakost, strpnost in razumevanje vseh tukaj živečih.

Obiskovalce in gledalce sta pozdravila župan občine Lendava mag. Anton Balažek, ki je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril, da lokalna skupnost mora skrbeti za vključevanje romske skupnosti v življenje širše družbene skupnosti ter zagotoviti osnovno infrastrukturo v naselju, česar se domača lokalna skupnost zaveda in to načelo tudi uresničuje, in gospa Nataša Horvat, predstavnica romske skupnosti v Svetu občine Lendava pa je povedala, da je ponosna na to, da lahko živi v okolju, kjer je medsebojno spoštovanje, razumevanje in sprejemanje nekaj vsakdanjega in kjer lokalna skupnost podpira razvoj romske skupnosti enakovredno razvoju vseh drugih skupnosti živečih v občini Lendava. Ob koncu svojega pozdravnega nagovora je pozvala otroke, učence in dijake, da naj se zgledujejo po tistih, ki jih ne moti drugačnost in raznolikost, ampak v tem vidijo možnost za razvoj.

Osrednji govornik na prireditvi je bil gospod Darko Rudaš, predsednik Zveze za razvoj romske manjšine Preporod, ki je povedal, da je Slovenija tudi njegova država in da je Lendava zgleden primer medkulturnega dialoga in razumevanja med vsemi tukaj živečimi prebivalci, ne glede na njihovo narodno ali drugo pripadnost.

Slavnostni govornik, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru opozoril na posebnost današnje slovesnosti, ko so navzoči prisluhnili trem himnam, slovenski, madžarski in romski. Zahvalil se je za lepe misli govornikom, ki so pred njim nagovorili zbrane, in povzeli bistvo današnjega slavja: multikulturnost v občini dviguje kakovost življenja, Romi so ponosni na svoje korenine, imajo svoj jezik in kulturo, a Slovenijo čutijo kot svojo domovino.

Prireditev je slavila prijateljstvo, enakopravnost v drugačnosti in medkulturni dialog. Z njo pa smo želeli pokazati, da je v naših življenjih najpomembnejše strpno sobivanje in razumevanje.

[Best_Wordpress_Gallery id=”145″ gal_title=”PRIREDITEV OB SVETOVNEM DNEVU ROMOV V LENDAVI”]

Avtor besedila: Rahela Hojnik Kelenc

Vir fotografij: Lendava Danes

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja